Kókuszolaj

 

 

Törzséből ház épül, levele tetőket fed, a termés háncsából ágymatrac készül. A gyümölcs leve frissítő, egészséges ital, húsa a cukrászat mással nem pótolható kelléke, olaja táplál és szépít. Talán így lehetne legjobban hangsúlyozni a kókuszpálma (Cocos nucifera) jelentőségét.

Ő a kókuszpálma

.

A trópusi területeken szinte mindenhol megtalálható pálmaféle kevés törődést igényel, jól tűri az időjárás változásait, valódi túlélő. Termése, a kókuszdió sokáig csíraképes marad, így akár több ezer kilométert is sodródhat a tengeren, mire megfelelő körülmények közé kerülve új növény fejlődik belőle.
A növény virágaiból csaknem másfél év alatt lesz érett termés, amely többek között a kókuszolaj nyersanyaga. A kókuszolaj lehet hidegen sajtolt, szűz, vagy finomított. Az általunk is forgalmazott szűz kókuszolajat hidegen sajtolják a termés friss húsából. A hidegsajtolás előnye, hogy az olaj értékes összetevői nem károsodnak és nem keletkeznek káros transz-zsírsavak sem. Ugyanez nem mondható el a finomított kókuszolajról, amely amellett, hogy gyengébb minőségű alapanyagból készül - általában a kókusz szárított húsából (kopra) olvasztják - a finomítás során elveszti minden előnyös tulajdonságát. Ezzel szemben a szűz kókuszolaj a növény minden értékét magában hordozza. A kókuszolaj az ínyenc konyhák kedvelt fűszere, de jótékony hatásai miatt a bőrápolásban is jelentős szerepe van.

A szűz kókuszolajnak nincs párja!

Az általunk forgalmazott kókuszolaj Sri Lankáról származik, ahol egy nők által vezetett helyi gazdaságban állítják elő. A kókuszolaj előállítása tradicionális módon, kézi sajtolással történik. A kókuszdió feltörése és a kész kókuszolaj hordókba csomagolása között alig egy óra telik el. A rendkívül gyors és gondos előkészítés eredménye egy egyedülállóan értékes bőrápoló.

A kókuszolaj ideális testápoló, hiszen hatékonyan és tartósan hidratálja bőröd, megvédi a külső környezeti hatásoktól. Szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de olvadáspontja alacsony, mindössze 24ºC, így a kézmelegben egy pillanat alatt elolvad. Jellemző, hogy a nyáron folyékony és víztiszta kókuszolaj télen fehér és szilárd kókuszvajjá dermed. A szűz olaj egyik ismertetőjegye, hogy kellemes, de nem túl tömény kókuszillata van.
Más növényi zsírokhoz, olajokhoz képest gyorsan felszívódik bőrödbe. Táplálja, erősíti, egészségessé és csillogóvá varázsolja hajad. Beállítja a fejbőröd optimális működését, megszűnteti a korpaképződést.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Testápolás A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
Ajakápolás A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló.
Hajápolás A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használd hajpakolásként!
Bőrkeményedés Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését.
Pattanások A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését.
Fürdés Fürdőolajként használva ápolja bőröd - tetőtől talpig.
UV-védelem A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható
Borotválkozás Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

 

Az érett termésből készül a legjobb kókuszolaj

Összetétel, adatlap

Az általunk forgalmazott szűz kókuszolaj főleg telített zsírsavakból tevődik össze. Mivel a szűz olaj igen nagy tisztaságú, ezért még nyomokban sem tartalmaz szénhidrátokat, vagy fehérjéket. A szűz kókuszolaj transz-zsírsavakat és koleszterint szintén nem tartalmaz.

Adatlap
Megnevezés
szűz kókuszolaj
INCI név*
Cocos nucifera oil
CAS-szám EU*
8001-31-8
EINECS-szám*
232-282-8
Származás
Nyugat-Szamoa
Előállítás
hidegsajtolás
Certifikáció
EEC, NOP*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
23-28ºC
gyulladáspont
290 ºC
szín
olvadáspont alatt fehér, olvadáspont felett víztiszta
állag
olvadáspont alatt zsírszerű, afelett folyékony, olajszerű
illat
kókuszillat
fajsúly
0,91-0,92 g/cm3
elszappanosítási érték
248-265 mgKOH/g
Összetétel
Fő összetevők
laurinsav, misztirinsav
Zsírsav arány
Megnevezés
IUPAC név*
CAS-szám*
Kémiai képlet
Arány
kaprilsav
octanoic acid
124-07-2
C8H16O2
7,1 %
kaprinsav
decanoic acid
334-48-5
C10H20O2
6,6 %
laurinsav
dodecanoic acid
143-07-7
C12H24O2
50,6 %
misztirinsav
tetradecanoic acid
544-63-8
C14H28O2
18,1 %
palmitinsav
hexadecanoic acid
57-10-3
C16H32O2
8,3 %
sztearinsav
Octadecanoic acid
57-11-4
C18H36O2
3,1 %
olajsav
(9Z)-Octadec-9-enoic acid
112-80-1
C18H34O2
4,7 %
linolsav
cis, cis-9,12-octadecadienoic acid
60-33-3
C18H32O2
0,8 %

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards