Kókuszolaj

A sokoldalú kókuszpálma

Törzséből ház épül, levele tetőket fed, a termés háncsából ágymatrac készül. A gyümölcs leve frissítő, egészséges ital, húsa a cukrászat mással nem pótolható kelléke, olaja táplál és szépít. Talán így lehetne legjobban hangsúlyozni a kókuszpálma (Cocos nucifera) jelentőségét.

A trópusi területeken szinte mindenhol megtalálható pálmaféle kevés törődést igényel, jól tűri az időjárás változásait, valódi túlélő. Termése, a kókuszdió sokáig csíraképes marad, így akár több ezer kilométert is sodródhat a tengeren, mire megfelelő körülmények közé kerülve új növény fejlődik belőle.

Kókuszpálma részei


Valódi hidegen sajtolt, szűz kókuszolajat hoztunk egyenesen Ghánából. Mással össze nem téveszthető, kellemens kókuszillatával azonnal elvarázsol. E 100%-ban természetes, tiszta olaj előkelő helyet kér magának a fürdőszobában és a konyhában egyaránt!

Használhatod:

  • arcbőröd ápolására
  • ajakápolásra
  • fürdőolajként
  • pattanások kezelésére
  • töredezett hajvégek ápolására
  • masszázsokhoz
  • babaápoláshoz
  • süteményekhez, ázsiai ételekhez

Kókuszolaj előállítása

A növény virágaiból csaknem másfél év alatt lesz érett termés, amely többek között a kókuszolaj nyersanyaga. A kókuszolaj lehet hidegen sajtolt, szűz, vagy finomított. Az általunk is forgalmazott szűz kókuszolajat hidegen sajtolják a termés friss húsából. A hidegsajtolás előnye, hogy az olaj értékes összetevői nem károsodnak és nem keletkeznek káros transz-zsírsavak sem. Ugyanez nem mondható el a finomított kókuszolajról, amely amellett, hogy gyengébb minőségű alapanyagból készül - általában a kókusz szárított húsából (kopra) olvasztják - a finomítás során elveszti minden előnyös tulajdonságát. Ezzel szemben a szűz kókuszolaj a növény minden értékét magában hordozza. A kókuszolaj az ínyenc konyhák kedvelt fűszere, de jótékony hatásai miatt a bőrápolásban is jelentős szerepe van.

Kókuszolaj üveg edényben

A szűz kókuszolajnak nincs párja!

Az általunk forgalmazott kókuszolaj Ghánából származik, ahol egy nők által vezetett helyi gazdaságban állítják elő. A kókuszolaj előállítása tradicionális módon, kézi sajtolással történik. A kókuszdió feltörése és a kész kókuszolaj hordókba csomagolása között alig egy óra telik el. A rendkívül gyors és gondos előkészítés eredménye egy egyedülállóan értékes bőrápoló.

Kókuszolaj állaga, mire jó

A kókuszolaj ideális testápoló, hiszen hatékonyan és tartósan hidratálja bőröd, megvédi a külső környezeti hatásoktól. Szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de olvadáspontja alacsony, mindössze 24ºC, így a kézmelegben egy pillanat alatt elolvad. Jellemző, hogy a nyáron folyékony és víztiszta kókuszolaj télen fehér és szilárd kókuszvajjá dermed. A szűz olaj egyik ismertetőjegye, hogy kellemes, de nem túl tömény kókuszillata van.
Más növényi zsírokhoz, olajokhoz képest gyorsan felszívódik bőrödbe. Táplálja, erősíti, egészségessé és csillogóvá varázsolja hajad. Beállítja a fejbőröd optimális működését, megszűnteti a korpaképződést.

Kókuszolaj felhasználási lehetőségei

  • Testápolás: A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
  • Ajakápolás: A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló.
  • Hajápolás: A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használd hajpakolásként!
  • Bőrkeményedés: Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését.
  • Pattansok: A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését.
  • Fürdés: Fürdőolajként használva ápolja bőröd - tetőtől talpig.
  • UV-védelem: A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható.
  • Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Kókuszdió sárga

Az érett terméséből készül a legjobb kókuszolaj!

Kókuszolaj összetétele, adatlapja

Az általunk forgalmazott szűz kókuszolaj főleg telített zsírsavakból tevődik össze. Mivel a szűz olaj igen nagy tisztaságú, ezért még nyomokban sem tartalmaz szénhidrátokat, vagy fehérjéket. A szűz kókuszolaj transz-zsírsavakat és koleszterint szintén nem tartalmaz.

Adatlap
Megnevezés szűz kókuszolaj
INCI név* Cocos nucifera oil
CAS-szám EU* 8001-31-8
EINECS-szám* 232-282-8
Származás Ghána
Előállítás hidegsajtolás
Certifikáció EEC, NOP*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
23-28ºC
gyulladáspont 290 ºC
szín olvadáspont alatt fehér, olvadáspont felett víztiszta
állag olvadáspont alatt zsírszerű, afelett folyékony, olajszerű
illat kókuszillat
fajsúly 0,91-0,92 g/cm3
elszappanosítási érték 248-265 mgKOH/g
Összetétel  
Fő összetevők laurinsav, misztirinsav

 

Zsírsav arány  
Megnevezés IUPAC név* CAS-szám* Kémiai képlet Arány
kaprilsav octanoic acid 124-07-2 C8H16O2 7,1%
kaprinsav
decanoic acid
334-48-5 C10H20O2 6,6%
laurinsav dodecanoic acid 143-07-7 C12H24O2 50,6%
misztirinsav tetradecanoic acid 544-63-8 C14H28O2 18,1%
palmitinsav hexadecanoic acid 57-10-3 C16H32O2 8,3%
sztearinsav Octadecanoic acid 57-11-4 C18H36O2 3,1%
olajsav (9Z)-Octadec-9-enoic acid 112-80-1 C18H34O2 4,7%
linolsav
cis, cis-9,12-octadecadienoic acid
60-33-3 C18H32O2 0,8%
  • INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése
  • CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.
  • EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke
  • IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név
  • NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program
  • EEC - Soil Association certificate for Organic standards