
|
|
Törzséből ház épül, levele tetőket fed, a termés háncsából ágymatrac készül. A gyümölcs leve frissítő, egészséges ital, húsa a cukrászat mással nem pótolható kelléke, olaja táplál és szépít. Talán így lehetne legjobban hangsúlyozni a kókuszpálma (Cocos nucifera) jelentőségét.
Ő a kókuszpálma
|
A trópusi területeken szinte mindenhol megtalálható pálmaféle kevés törődést igényel, jól tűri az időjárás változásait, valódi túlélő. Termése, a kókuszdió sokáig csíraképes marad, így akár több ezer kilométert is sodródhat a tengeren, mire megfelelő körülmények közé kerülve új növény fejlődik belőle. A növény virágaiból csaknem másfél év alatt lesz érett termés, amely többek között a kókuszolaj nyersanyaga. A kókuszolaj lehet hidegen sajtolt, szűz, vagy finomított. Az általunk is forgalmazott szűz kókuszolajat hidegen sajtolják a termés friss húsából. A hidegsajtolás előnye, hogy az olaj értékes összetevői nem károsodnak és nem keletkeznek káros transz-zsírsavak sem. Ugyanez nem mondható el a finomított kókuszolajról, amely amellett, hogy gyengébb minőségű alapanyagból készül - általában a kókusz szárított húsából (kopra) olvasztják - a finomítás során elveszti minden előnyös tulajdonságát. Ezzel szemben a szűz kókuszolaj a növény minden értékét magában hordozza. A kókuszolaj az ínyenc konyhák kedvelt fűszere, de jótékony hatásai miatt a bőrápolásban is jelentős szerepe van.
A szűz kókuszolajnak nincs párja!
Az általunk forgalmazott kókuszolaj Sri Lankáról származik, ahol egy nők által vezetett helyi gazdaságban állítják elő. A kókuszolaj előállítása tradicionális módon, kézi sajtolással történik. A kókuszdió feltörése és a kész kókuszolaj hordókba csomagolása között alig egy óra telik el. A rendkívül gyors és gondos előkészítés eredménye egy egyedülállóan értékes bőrápoló.
A kókuszolaj ideális testápoló, hiszen hatékonyan és tartósan hidratálja bőröd, megvédi a külső környezeti hatásoktól. Szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de olvadáspontja alacsony, mindössze 24ºC, így a kézmelegben egy pillanat alatt elolvad. Jellemző, hogy a nyáron folyékony és víztiszta kókuszolaj télen fehér és szilárd kókuszvajjá dermed. A szűz olaj egyik ismertetőjegye, hogy kellemes, de nem túl tömény kókuszillata van. Más növényi zsírokhoz, olajokhoz képest gyorsan felszívódik bőrödbe. Táplálja, erősíti, egészségessé és csillogóvá varázsolja hajad. Beállítja a fejbőröd optimális működését, megszűnteti a korpaképződést.
Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
|
Testápolás |
A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik. |
Ajakápolás |
A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló. |
Hajápolás |
A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használd hajpakolásként! |
Bőrkeményedés |
Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését. |
Pattanások |
A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését. |
Fürdés |
Fürdőolajként használva ápolja bőröd - tetőtől talpig. |
UV-védelem |
A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható |
Borotválkozás |
Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt. |
Az érett termésből készül a legjobb kókuszolaj |
Összetétel, adatlap
Az általunk forgalmazott szűz kókuszolaj főleg telített zsírsavakból tevődik össze. Mivel a szűz olaj igen nagy tisztaságú, ezért még nyomokban sem tartalmaz szénhidrátokat, vagy fehérjéket. A szűz kókuszolaj transz-zsírsavakat és koleszterint szintén nem tartalmaz.
Adatlap |
Megnevezés
|
szűz kókuszolaj
|
INCI név*
|
Cocos nucifera oil
|
CAS-szám EU*
|
8001-31-8
|
EINECS-szám*
|
232-282-8
|
Származás
|
Nyugat-Szamoa
|
Előállítás
|
hidegsajtolás
|
Certifikáció
|
EEC, NOP*
|
Fizikai jellemzők |
olvadáspont
|
23-28ºC
|
gyulladáspont
|
290 ºC
|
szín
|
olvadáspont alatt fehér, olvadáspont felett víztiszta
|
állag
|
olvadáspont alatt zsírszerű, afelett folyékony, olajszerű
|
illat
|
kókuszillat
|
fajsúly
|
0,91-0,92 g/cm3
|
elszappanosítási érték
|
248-265 mgKOH/g
|
Összetétel |
Fő összetevők
|
laurinsav, misztirinsav
|
Zsírsav arány |
Megnevezés
|
IUPAC név*
|
CAS-szám*
|
Kémiai képlet
|
Arány
|
kaprilsav
|
octanoic acid
|
124-07-2
|
C8H16O2
|
7,1 %
|
kaprinsav
|
decanoic acid
|
334-48-5
|
C10H20O2
|
6,6 %
|
laurinsav
|
|
143-07-7
|
C12H24O2
|
50,6 %
|
misztirinsav
|
|
544-63-8
|
C14H28O2
|
18,1 %
|
palmitinsav
|
|
57-10-3
|
C16H32O2
|
8,3 %
|
sztearinsav
|
|
57-11-4
|
C18H36O2
|
3,1 %
|
olajsav
|
(9Z)-Octadec-9-enoic acid
|
112-80-1
|
C18H34O2
|
4,7 %
|
linolsav
|
cis, cis-9,12-octadecadienoic acid
|
60-33-3
|
C18H32O2
|
0,8 %
|
|
*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése
*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.
*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke
*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név
*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program
*EEC - Soil Association certificate for Organic standards
|