Shea vaj
Shea vaj eredete
Szeretnéd kipróbálni az eredeti ghánai shea vajat? Webshopunkban itt találod!
A sheavaj sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. A növény gyümölcse a shea dió akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik.
A legjobb minőségű nyers, finomítatlan shea vajat találod meg nálunk különböző kiszerelésekben. Shea vajunk ghánából származik ahol organikus gazdálkodásban, helyi közösségek készítik érett shea dióból. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A vitamin, E vitamint és F vitamint tartalmaz.
Használhatod:
- száraz bőröd ápolására
- arcod fiatalítására
- ekcémára és pikkelysömörre
- testápolóként tetőtöl talpig
- babád bőrének ápolására
- borotválkozás után
- terhességi csíkok megelőzésére
- bőrkeményedések eltüntetésére
Shea vaj készítése
Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy vajszerű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj.
A tradícionális, gondos elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték. A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.
A shea egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.
Shea vaj alkalmazása
A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz. A shea könnyen felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.
A SHEA VAJ alkalmazási területei:
- Száraz bőr: A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
- Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
- Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit.
- Allergia: Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
- Napozás: A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
- Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre. csípésekre.
- Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
- Bőrkeményedés: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
- Terhesség: Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
- Égés: Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását
Shea vaj összetétele
A shea vaj lényegében növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne. A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.
Adatlap | |
Megnevezés | shea vaj |
INCI név* | Vitellaria paradoxa butter |
CAS-szám EU* | 68424-60-2 |
EINECS-szám* | 293-515-7 |
Származás | Ghána |
Előállítás | vizes olvasztás |
Certifikáció | EEC, NOP* |
Fizikai jellemzők | |
olvadáspont |
32-35ºC
|
gyulladáspont | 290 ºC |
szín | sárgás-fehér |
állag | krémszerű, vagy vajszerű |
illat | édeskés, kissé füstös, mogyoróra emlékeztető |
fajsúly | 0,91-0,97 g/cm3 |
elszappanosítási érték | 170-220 mgKOH/g |
Összetétel | |
Fő összetevők | olajsav, sztearinsav |
Zsírsav arány | ||||
Megnevezés | IUPAC név* | CAS-szám* | Kémiai képlet | Arány |
Sztearinsav | n-oktadekánsav | 57-11-4 | C18H36O2 | 46,6% |
Olajsav | (9Z)-Oktadec-9-énsav | 112-80-1 | C18H34O2 | 42,4% |
Linolsav | 9,12-oktadekadién-sav | 60-33-3 | C18H32O2 | 5,7% |
Palmitinsav | n-hexadekánsav | 57-10-3 | C16H32O2 | 3,1% |
Arachidonsav | eikozánsav | 506-30-9 | C20H40O2 | 2,0% |
Linolénsav | 9,12,15-oktadekatrién-sav | 463-40-1 | C18H30O2 | 0,1% |
Palmitolénsav | cisz-9-hexadekán-sav | 373-49-9 | C16H32O2 | 0,1% |
- INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése
- CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.
- EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke
- IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név
- NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program
- EEC - Soil Association certificate for Organic standards