Blog

Amit a testvajakról tudnod kell – de ne kérdezd meg a mesterséges intelligenciát

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2023.04.12 09:39
Amit a testvajakról tudnod kell – de ne kérdezd meg a mesterséges intelligenciát

Távol álljon tőlünk, hogy negatívan álljunk az AI fejlődéséhez, de az történt velünk, hogy bevontuk a kutatómunkába a ChatGPT-t is, amikor elkezdtük feldolgozni a testvajak témáját. Nos, vagy a magyar nyelvvel akadt mégis gond, vagy valami mással, mindenesetre a testvaj szót valamiért inkább a „testvér” szinonimájaként értelmezte, mintsem akként, ami.

Hát, ha már a mesterséges intelligencia is kicsit összekeveri a dolgokat, akkor nem árt, ha kicsit tisztába tesszük.

Honnan ered a magyar név?

Semmi különösebb trükkre nem kell gondolni, a magyar „testvaj” szó nem másból származik, mint az angol „body butter” kifejezésből. Az, hogy nálunk kissé mégis idegenül hangzik, sajnos nem segít elterjedésében. Éppen ezért az angol body butter éppen úgy napi szinten előfordul itthon, mint a testvaj kifejezés. Valószínűleg egy már elterjedt angol kifejezés sokkal inkább értelmezhető sokak számára, mint egy olyan magyar, ami kevéssé kedvelt.

Mi a közös a testvajakban?

Természetes anyagokból, általában diófélékből és magvakból vonják ki ezeket a vajakat. Fontos különbség a testápolókhoz képest, hogy víz nélkül készülnek, így sokkal sűrűbbek, kevéssé kenhetők sok esetben, mint egy testápoló. Egyfajta grízes állag is jellemzi őket. Ez azonban mit sem von le kivételes hidratáló tulajdonságukból.

Miből készül például testvaj?

Leginkább a következő növényi vajakból: mangóvaj, olíva, shea vaj, kakaóvaj, mangóvaj, kókuszvaj, makadámia vaj, kokum vaj és babassu vaj. A lényeg az, hogy teljesen természetes anyagokról beszélünk, melyek tiszták és vegán termékek. 

Mikor használjuk a testvajat?

A legjobb hatás elérése érdekében fürdés után érdemes használni a testvajat, lefekvés előtt. Érdemes fürdés után nem teljesen szárazra törölni a bőrt, így a rajta maradt nedvesség segít abban, hogy a testvaj tökéletesen felszívódjon. Selymesen sima bőrt varázsol, és megnyugtatja azt. Kivételes hatásai miatt a legjobb választás intenzív kéz- és lábápolás esetén, de vannak olyan bőrbetegségek, melyek kezelésében szintén segíthet.

Milyen testvajat használjunk rendszeresen?

A mindennapos használat feltételezi azt, hogy könnyebben kezelhető terméket választunk. Érdemes olyan testvaj után nézni, amelyik tartalmaz még valamilyen olajat – természetes olajokra, jojobára, kókuszolajra, vagy mandulaolajra lehet például gondolni – mert az segít abban, hogy könnyebben lehessen használni. Nálunk is találsz ilyen terméket, különleges tavaszi csomagunkban pedig kétféle prémium minőségű testvaj is található – természetesen mind a kettő kivételes minőségű, 100 %-os tisztaságú olajokkal lágyítva, finom illatokkal. Természetesen ezeken a kiváló termékeken kívül létezik az a fajta testvaj is, amely teljesen illatmentes.  

Hogyan használjuk a testvajat a leghigiénikusabban?

Annak érdekében, hogy minél tisztább maradjon a testvaj, érdemes egy spatulával kivenni belőle a kívánt mennyiséget, amikor használjuk. Így nem viszünk bele esetleg baktériumot, vagy más szennyező anyagot a kezünkről. A spatulával ráadásul azt is jól szabályozhatjuk, hogy mekkora mennyiség kerüljön a bőrünkre.

Testvaj vagy bőrápoló krém?

Ez teljesen tőled függ. Az viszont biztos, hogy ha szárazabb, dehidratáltabb a bőröd, érdemes meggondolnod a testvaj használatát. A hidratáló testápoló igaz, hogy könnyebben beszívódik a bőrbe, de hatása közel sem olyan tartós, mint a testvajé.

Felejtsük tehát el az averziónkat, és váltsunk testvajra! Várjuk együtt a nyarat hidratált és bársonyos bőrrel! Nézz körül nálunk!

https://sheavaj.hu/natur-vajak