Kakaóvaj

A kakaó (Theobroma cacao) valószínűleg az Amazonas és az Orinoco folyókat övező őserdő mélyéről származik. Több helyi ősi nép, maják, inkák és aztékok is ismerték, sőt utóbbi nép legendáiban feltűnő szent madár, a kvezál előszeretettel fogyasztotta a kakaó termését.
Termesztését a maják kezdték el kb. 3500 évvel ezelőtt. A termés húsát csemegeként fogyasztották, magja a kakaóbab pedig fizetőeszközként töltött be fontos szerepet. Latin nevét még Linné-től kapta, "theobroma", azaz az istenek eledele.

 

kakaóvaj

A mályvavirágúak rendjébe sorolt növény természetes élőhelyén akár 15 méteres magasságot is elérhet, az ültetvényeken 3-4 méter magas növényeket nevelnek. Apró, fehér virágai késő délután nyílnak ki és egész éjjel nyitva maradnak. Termése elipszoid alakú, narancsszínű és általában 50-60 mag terem benne.

A kakaóvajat biztosan ismered, de ha eddig csak "gyógyszertári" kakaóvajat ismerted, akkor az Akoma kakaóvaj kellemes meglepetést okoz majd. Afrikából szállítjuk mindig frissen! Zsírsavak mellett antioxidánsokat és polifenolokat tartalmaz, kiváló bőrápoló, antivirális és antibakteriális hatású. 

Kakaópálma

A kakaóvaj felhasználási területei:
általános bőrápolás (lassan szívódik fel, hosszantartó hatású)
masszász (a bőr enyhe kakaó illatú lesz)
ekcéma
pikkelysömör
borotválkozás
fürdőolaj
napozás (5-7 faktor)
bőrkeményedés
házi krémek alapanyagaként
Organikus kakaóvajunkat itt tudod megvásárolni >>

 

kakóbab

Bár a kakaó a dél-amerikai kontinensről származik, a legtöbb kakaóültetvény ma Afrikában található. Az ültetvényeken általában két fajtáját termesztik, a Criollót és a Forasterót. A fák egész évben virágoznak és folyamatosan teremnek. A frissen szüretelt kakaóbab 40-55% kakaóvajat tartalmaz, de feldolgozása előtt még további előkészítése szükséges. Kakaóvaj előállításához a babokat szárítják és miután nedvességtartalma egy részét elvesztette alkalmas a sajtolásra. Hidegsajtolásnál a kakaóőrlemény hőmérséklete mindössze 46 fokig emelkedik, ez a meleg pedig nem külső forrásból, hanem a kakaóbab-darabkák surlódásából keletkezik. Az éppen csak megolvadt kakaóvaj jól elválasztható a kakaóbab maradékától. A művelet eredménye a szűretlen, szűz kakaóvaj, amely csokoládébarna színű, jellegzetes kakaó illattal és ízzel. A szűrt kakaóvaj elveszíti barna színét, de illata megmarad, törtfehér, vagy sárgás színű lesz.

 

Az általunk forgalmazott kakaóvaj nyersanyagát helyi kistermelők állítják elő ellenőrzött ökogazdálkodásokban. A kakaóbab felvásárlásánál természetesen a "fair trade" kereskedelem elvei irányadók.
A hidegsajtolásnak köszönhetően a kakaóvaj polifenol-tartalma nem sérül, így kifejtheti antivirális, antibakteriális, rákellenes hatását. Zsírsav-összetétele kiváló bőrápolóvá teszi. Főleg hidratáló és napvédő hatása miatt népszerű.

Miért fontos a fényvédelem? És miért jövünk a kakaóvajjal, ha fényvédelemről van szó? Az alábbiakból mindenre fény derül. Kakaóvaj és napozás - A természetes és egészséges barna bőrért

 


Szeretnéd megvásárolni a kakaóvajat? Itt megteheted: 

 

2 290 Ft
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba

 


 

Összetétel, adatlap

A kakaóbab belseje 40-60% zsiradékot tartalmaz. A frissen sajtolt kakaóvaj zsírsavösszetételében az olajsav, a sztearinsav és a palmitinsav a domináns.

Adatlap
Megnevezés kakaóvaj
INCI név* Theobroma cacao butter
CAS-szám EU* 84649-99-0
EINECS-szám* 283-480-6
Származás Dominikai Köztársaság
Előállítás hidegsajtolás
Certifikáció EEC, NOP*

 

Fizikai jellemzők
olvadáspont
32-36ºC
gyulladáspont 290 ºC
szín vajsárga
állag olvadáspont alatt kemény, felette folyékony
illat erős csokoládéillat
fajsúly 0,90-0,98 g/cm3
elszappanosítási érték 188-198 mgKOH/g
Összetétel  
Fő összetevők olajsav, sztearinsav, palmitinsav

 

Zsírsav arány  
Megnevezés IUPAC név* CAS-szám* Kémiai képlet Arány
linolénsav 9,12,15-oktadekatrién-sav 463-40-1 C18H30O2 0,2 %
palmitinsav hexadecanoic acid 57-10-3 C16H32O2 24,5%
sztearinsav Octadecanoic acid 57-11-4 C18H36O2 36,2%
olajsav (9Z)-Octadec-9-enoic acid 112-80-1 C18H34O2 34,4%
linolsav cis, cis-9,12-octadecadienoic acid 60-33-3 C18H32O2 2,6%

 

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards