Blog

Tények és tévhitek? – avagy mindent vagy annál kicsit többet a kakaóvajról

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2023.02.27 09:36
Tények és tévhitek? – avagy mindent vagy annál kicsit többet a kakaóvajról

A kakaóvaj esetében is gyakran találkozunk - akár még ellentmondásokkal is az interneten. Mi most összegyűjtöttünk nektek pár kérdést ezzel a csodálatos termékkel kapcsolatban – melyekre, ahogy azt már megszokhattátok, választ is adunk.

1.      Használható-e a kakaóvaj az arcbőrre?

A válasz természetesen az, hogy igen. A kakaóvaj természetes és rendkívül erős hidratálóként kiválóan teljesít az arcbőrön is. Kivételes hidratáló hatása mellett az arcbőrt puhává, ragyogóvá és fiatalossá teszi. Minden, ami természetes – a kakaóvajban benne van. Ezt arcbőrünk is meg fogja hálálni. Fontos azonban, hogy pattanásos bőrre ne használjuk gyakran, mert eltömítheti a pórusokat!

2.      Lehet-e mindennap használni a kakaóvajat?

Alapvető kérdés, hogy milyen gyakorisággal használható egy bőrápoló, annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban kifejtse jótékony hatását. A kakaóvaj használható minden nap, de arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogyan kombináljuk más termékekkel. Ahogy már az előzőekben említettük, ezt azért érdemes szem előtt tartani, mert a kakaóvaj, főleg más, hasonló hatású krémmel együtt eltömítheti a pórusokat. Ez különösen pattanásos bőr esetén okozhat problémát.

3.      Mit jelent az, hogy a kakaóvaj kivételesen jó hidratáló?

A puding próbája az evés, amint az közismert – tehát, ha hidratáló hatásról van szó, akkor annak látható eredménye kell, hogy legyen. Egyfelől tehát, amit elvárunk az a tökéletesen hidratált és bársonyos bőr, másfelől pedig olyan eredményben is bízunk, mely más terméktől nem, vagy csak rosszabb hatásfokkal várható el. A kakaóvajról érdemes tudni, hogy amellett, hogy pótolja a bőr nedvességtartalmát, képes arra is, hogy a további nedvességvesztéstől megóvja azt. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben nem lesz zsíros a bőrünk, és nem kell amiatt mérgelődnünk, hogy nagyon lassan szívódik be a termék. Mindenképpen fontos ez a kettős hatás, hiszen a bőr így nemcsak hidratálttá válik, de bársonyossá, rugalmassá – tehát láthatóan szebbé.

4.      Képes-e a kakaóvajas ápolás jótékonyan hatni a különböző bőrbetegségekre?

Alapvetően, ha bőrbetegségekről van szó, a shea vajat szokták ajánlani, mint jól használható terméket. A kakaóvajról érdemes azonban tudni, hogy a kivételesen magas E-vitamin tartalma jótékony hatással van a látásra, a bőr, de még az agy egészségére is. A gazdag nedvességtartalom pedig segíthet ekcéma és dermatitisz esetén, hogy a száraz bőr minél hamarabb megnyugodjon és gyógyuljon. És persze ne felejtsük el: a kakaóvaj kivételesen jó hatású a napvédelemben is, bár tegyük hozzá, alkalmazását napozáskor csak a reggeli órákban és késő délután javasoljuk. Az azonban kétségtelen tény, hogy a benne található természetes anyagok képesek védeni az UV sugárzás ellen.

+1 Milyen káros hatása lehet a kakaóvajnak?

Nem akarjuk elkerülni a témát, mert az a célunk, hogy mindent tudjatok, és választ kapjatok a kérdéseitekre. Tény, hogy a kakaóvaj káros hatásairól is vannak információk az interneten, ahogy allergizáló hatására is sokan rákérdeznek. Amit mi biztosan állíthatunk: a kakaóvaj is, ahogy gyakorlatilag minden természetes és/vagy mesterséges anyag valóban okozhat allergiás reakciókat, ha bőrre kerül, ahogy arra érzékenyeknek még migrénes fejfájást is például. Azt azonban jó, ha tudjátok, hogy ezek a mellékhatások rendkívül ritkák, csak kevés esetben fordulnak elő. A döntő többség számára a kakaóvaj teljesen veszélytelenül használható, sőt, rendkívüli hatásainak köszönhetően melegen ajánlott természetes bőrápoló.

De ahogy azt írtuk is: a puding próbája az evés. A kakaóvajé pedig – egy bőrápolással kapcsolatos oldal esetén pedig – a kipróbálás. Jön a tavasz, a napsütés. Adj egy esélyt a kakaóvajnak!

https://sheavaj.hu/Kakaovaj-tegelyben