Blog

Bőrvédelem természetesen – végre itt a nyár!

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.05.25 09:34
Bőrvédelem természetesen – végre itt a nyár!

Nyár, meleg, strand, vízpart, napfürdő – olyan fogalmak, amelyekre már gondolni is jólesik. Ilyenkor érezzük igazán a legközelebb magunkhoz talán a természetet is, sőt, minden pillanatot igyekszünk megragadni, hogy kint lehessünk.

Ez egyfelől dicséretes törekvés, hiszen a napsugár áldott hatása vitathatatlan. Feltölt, jókedvre derít, vitamintermelést indít el bennünk. De nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a napozás előnyei mellett más körülményre is figyelnünk kell. Be kell tartanunk a napozás szabályait is.

De mitől függ az, hogyan hat ránk a napozás? Attól mindenképpen, hogy milyen a bőrünk típusa.

Lássuk csak, milyen bőrünk is lehet – és mit kell róla tudni, ha napozásról van szó!

  • Az egyes bőrtípusba tartozóknak halvány, világos bőrük van, szinte mindig leégnek. Sosem barnulnak.
  • A kettes típusúak szintén világos bőrrel rendelkeznek, könnyen leégnek, és csak minimálisan képesek lebarnulni.
  • A hármas típusba tartozók még mindig világos bőrűek. Abban különböznek az előző típustól, hogy könnyebben barnulnak, és kevéssé égnek le.
  • A negyedik típusnak kreol, vagy világosbarna a bőre, minimálisan ég le, és könnyen barnul.
  • A következő a barnabőrűek tábora, melynek tagjai egyenletesen, szépen barnulnak, ritkán égnek le.
  • És végezetül a hatodik csoportba a sötétbarna vagy fekete bőrűek tartoznak: ritkán égnek le, könnyen barnulnak.

Nagyon fontos, hogy a káros sugarak az ötös és hatos csoportba tartozók bőrét is veszélyeztetik, tehát nem véd meg a melanoma ellen az sem, ha valaki egészen barna bőrrel született. A kevéssé pigmentált helyeken ugyanúgy kialakulhat sajnos ez a betegség.

Mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy bőrtípusunknak megfelelően válasszuk ki azt az időintervallumot és időtartamot, amit a napon töltünk. A napra szükség van, hiszen éltető elemünk, de muszáj a saját testünknek megfelelő módon megválasztani azt, hogy mikor merítkezünk meg kivételesen jótékony hatásában.

Egy kis érdekesség – a naptejekről

Általánosan elterjedt, hogy a naptejek védenek a káros UV sugárzás ellen. A lehető legjobb ezek szerint, ha minél magasabb faktorszámú naptejet választunk – hogy a lehető leghatékonyabban védekezzünk napozáskor.

Itt azonban muszáj megállnunk egy pillanatra!

Fontos tudni ugyanis azt, hogy a nagyon magas faktorszámú naptej, bár kétségtelenül csökkentheti a melanoma, tehát a rosszindulatú bőrelváltozás kialakulásának kockázatát, nem tudja megelőzni azt! Nagyon lényeges tehát, hogy tisztában legyünk azzal, hogy önmagában nem elegendő az, hogy bekenjük magunkat magas faktorszámú naptejjel – ez egy kicsit a hamis biztonság illúzióját is jelenti néha sajnos. A káros sugarak hatását nem eliminálja ugyanis semmilyen naptej, éppen ezért ne tartózkodjunk a javasoltnál több időt a napon!

Mi az, amit még a naptejekről érdemes tudni?

A különböző naptejek, napkrémek és spray-k lehetnek kémiai és fizikai fényvédő hatással is felvértezve. Érdemes ezeknek utána olvasni és tájékozódni, mert folyamatosan vizsgálják a különböző naptejek összetételét. Annak kiderítése, hogy az egyes adalékanyagok milyen hatással vannak a szervezetre, folyamatos kutatás tárgyát képezi – éppen ezért nem is túl egyszerű naprakésznek lenni ebből a témából.

Mi azt javasoljuk, hogy válasszunk olyan termékeket, amelyek mentesek a kockázatosnak ítélt összetevőktől! Ezek sajnos a legtöbb esetben általában drágábbak.

 

Ezekre mindenképpen figyelj, ha kitör a nyár

Végezetül egy kis egyszeregy – illetve 3+1 dolog, amire érdemes gondolni nyáron:

  • hidratálás

A megfelelő belső és külső hidratálás egyértelmű zászlóvivője pedig nem más, mint a víz. Mindig legyen nálunk innivaló nyári melegben, és ne feledkezzünk meg arról, hogy folyamatosan vigyünk be folyadékot a szervezetünkbe. Nemcsak a saját egyensúlyunk, az energiaszintünk, de bizony a bőrünk állapota is megsínyli a dehidratáltságot. És mi lehetne egyszerűbb annál, mint hogy megfelelő mennyiségű vizet iszunk?

 

  • Védekezzünk a nap ellen – ruhával!

Értjük, hogy ez kevéssé megszokott így elsőre meg pláne furcsán hangzik, de egy könnyű, vékony, kellemes, természetes anyagú nyári ruha nagyon hatékony lehet a meleg, és a káros UV sugarak ellen is.

 

  • Napozás előtt és után - csak természetesen

Az organikus natúr vajak, különösen a shea vaj és a kakaóvaj igazán megbízható választás lehet, ha napra megyünk – a késő délutáni órákban. Fontos azonban tudni azt, hogy ezek testvajak pár faktoros védelmet képesek nyújtani, tehát semmiképpen ne próbáljuk ki őket délben, tűző napon!

Napozás után is nagyszerű szolgálatot tehetnek ezek a termékek, különösen, ha kicsit leégett a bőrünk. A shea vaj, a kiváló hidratáló hatású murumuru vaj, és a könnyen felszívódó, leégésre különösen kedvező hatással bíró mangóvaj is alkalmas arra, hogy segítsen bőrünknek a regenerálódásban.

  • És ami nem a bőr, de…

Ha már a natúr vajaknál tartunk, fontos arra is gondolnunk, hogy nem csak a bőrünket kell védenünk a nap ellen. Sokszor elfelejtkezünk róla, pedig a szánk, a hajunk, a szemünk ugyanúgy ki van téve a káros sugaraknak, mint bőrünk egésze. Ezért is fontos, hogy olajokkal és natúr vajakkal ezeket is védjük – illetve szemünk védelme érdekében viseljünk napszemüveget!

Számtalanszor és nagyon sok helyen írják, de nem lehet elégszer: ne legyünk közvetlen napon délelőtt 11 és délután 15 óra között! Az óvatosságot muszáj nekünk is kihangsúlyozni: ezekben az órákban ugyanis nagyon magas lehet az UV sugárzás, ami kifejezetten káros a bőr egészségére!

Azt javasoljuk, minden esetben járjunk utána annak, hogyan védhetjük meg a legjobban bőrünk egészségét a ragyogó napsütésben, egy csodálatos nyáron.

A mi vesszőparipánk a természetes megoldás, legyen az napozás, leégés kezelése vagy éppen bőrhidratálás. És persze sok víz, könnyű ruha és mértékletes napozás.

Készülj fel a nyárra, és szerezd be az organikus natúr vajakat most!

Itt találod őket:

https://sheavaj.hu/shea-vajak