Blog

Kakaóvaj és napozás - A természetes és egészséges barna bőrért

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.05.16 11:24
Kakaóvaj és napozás - A természetes és egészséges barna bőrért

Itt a nyár. Igaz, a tavasz már megint mintha kimaradt volna, de a hűvös, sőt fagyos hónapok után (főleg az éjszakákra gondolunk) örülünk a simogató napsütésnek.

És ha már napsütés, akkor ismét előtérbe kerül a fényvédelem kérdése.

Miért fontos a fényvédelem? És miért jövünk a kakaóvajjal, ha fényvédelemről van szó? Az alábbiakból mindenre fény derül.

A kakaóbab – tudtad, hogy fizettek is vele?

Kezdjük rögtön az elején: a kakaóvaj kakaóbabból készül. Ennek a növénynek (Theobroma cacao) a története egészen az ősi indián kultúrákig nyúlik vissza. A címadás pedig nem véletlen: Közép-Amerikában, és Dél-Amerika egyes részein hosszú ideig használták fizetőeszközként a kakaóbabot, sőt, Mexikóban egészen a XVI. századig a pénzgazdálkodás alapja volt.

A kakaóbab hosszú ideig Európában is drágább volt, mint az arany. Érdekesség, hogy először italként fogyasztották, a csokoládé csak később jelent meg, mint a kakaóból készült termék. A XVII. századtól ismeri Európa a kakaót – egyidőben érkezett meg a teával. A XIX. századtól aztán elkezdődtek a kakaó-ültetvények telepítései a trópusi (gyarmatként működő) vidékeken.

A növény akár 10-15 méter magasra is megnőhet a trópusi őserdőkben – az ültetvényeken 3-4 méter magasra növő fákat nevelnek. A friss kakaóbab azonban egyáltalán nem hasonlít arra a finomságra, ami mindenkinek eszébe jut, ha ezt a szót meghallja. A kakaó íze fermentálás, szárítás és pörkölés után „érkezik meg”.

A kakaóbabból két fontos végtermék készül: a kakaó és a csokoládé, és két szintén fontos köztes termék – a kakaóvaj és a kakaómassza.

 

Minden, amit tudnod kell a kakaóvajról

A kakaóvaj nagyon különleges termék. Enyhén kakaó ízű természetes zsiradékról van szó, melyet a kakaó gyártása – tehát a már említett fermentálás, szárítás és pörkölés során nyernek ki belőle. Egy kakaóbab körülbelül 44-46% zsiradékot tartalmaz.

Érdekes tény, hogy a kakaóvaj a felelős azért, hogy a csokoládé az ember szájában elolvadjon például. Ezért is jellemző, hogy a kevéssé minőségi csokoládék, melyekben a kakaóvajat más, olcsóbb zsiradékkal helyettesítik nem tudják ezt az elvárást „megugrani”.

A kakaóvaj élettani hatásai nagyon jók, gazdag antioxidánsokban, ahogy rézben és magnéziumban is. Ha a vitaminokat nézzük, akkor meg kell említenünk a K és az E vitamin tartalmat. Ez utóbbiról külön is kell szólnunk – hiszen a fényvédelemben nagy szerepet játszik.

Az általunk forgalmazott kakaóvajat Afrikában termelik, organikus gazdálkodásban. Annak érdekében, hogy a legmagasabb minőséget állítsák elő, különleges gonddal dolgozzák fel a kakaóbabot. Így a nálunk vásárolható kakaóvaj a hidegsajtolásnak köszönhetően nem veszíti el antivirális, antibakteriális és rákellenes hatását (nem sérül ugyanis polifenol hatása).

A bőrápolásban elsősorban hidratáló hatása közismert ennek a csodás terméknek, valamint a magas E vitamin tartalma miatti napvédő hatás. Krémek alapanyagaként is kedvelt, az általános bőrápolás egyik nagyon fontos szereplője, hiszen regenerál, hidratál, és kiválóan puhítja is a bőrt. Ha krémek alapanyagaként szerepel, akkor a többi hatóanyag felszívódását segíti. Masszázs alkalmával is szívesen használják, a bőr ilyenkor enyhe kakaó illatú lesz. Lassan szívódik fel, de hatása sokáig tart, ragyogóvá és selymessé teszi a bőrt. Ha bőrproblémákról van szó, a kakaóvaj nagyon jó hatásfokkal használható ekcéma és dermatitis esetén is.

Az E-vitamin és a napozás

A fényvédelemre mindenki bőrének nagy szüksége van, mert bőrünket folyamatosan védeni kell a káros sugárzások ellen. Az a tévhit erősen él, hogy ez csak akkor igazán fontos, ha napozunk. Igen, ez tévhit: az UVA sugarak felhős időben, akár ablaküvegen keresztül is hatnak, de áthatolnak a szmogon is. Ezek a sugarak a bőr irharétegéig eljutva aztán sokféle hatással vannak szervezetünkre. Felelősek lesznek a bőr korai öregedéséért, de rákos elváltozásokkal is összefüggésbe hozhatók.

Fontos tehát, hogy a megfelelő fényvédelemről minden korban gondoskodjunk. Az egyik legfontosabb vitamin, amiről nem szabad megfeledkeznünk az E vitamin lesz, mégpedig szabadgyök megkötő hatása miatt. Az E vitamin erős antioxidáns hatású, így a napozáskor túl nagy mértékben keletkező szabadgyökök ellen képes védeni minket. Ezért azt javasoljuk, hogy külsőleg és belsőleg is gondoskodjunk az E vitamin beviteléről!

 

 

A kakaóvaj és az E vitamin

El is érkeztünk a kakaóvajhoz, mely az egyik legjobb természetes napvédő. Magas E vitamin tartalma akár 5-7 faktoros védelmet is képes nyújtani. Azt javasoljuk, hogy főleg reggel, vagy a késő délutáni óráktól használjuk, hiszen a legnagyobb melegben, leginkább tűző napon ez a faktorszám várhatóan nem lesz elegendő.

Fontos tulajdonsága még a kakaóvajnak, hogy segíti bőrünk természetes, szép barna színének kialakulását, ha napozás közben használjuk. Ez is nagyon fontos lehet, hiszen a természetes, egyenletes barna szín sokak álma. Kakaóvajjal barnulni tehát nemcsak egészséges, de nagyon hatékony is.

Napozás után is jó szolgálatot tehet, ha bőrünket átkenjük kakaóvajjal. Így biztosíthatjuk azt, hogy hidratált és egészséges maradjon, ráadásul hosszú ideig isteni csokoládéillatunk lehet. Kleopátra szamártejben fürdött, hogy bőre sima és bársonyos maradjon – ha ismerte volna a kakaóvajat, biztos, hogy inkább azt használta volna… ????

A jó hír az, hogy a nyár már itt van, és Te kipróbálhatod mindazt, amiről ez a cikk szólt. Ismerd meg közelről a 100 %-ig organikus, hidegen sajtolt kakaóvajat, és nyiss új fejezetet a bőröd életében!

Itt találod meg ezt a méltán népszerű termékünket:

Kakaóvaj (utántöltő csomagolás)

Kakaóvaj (tégelyben)

Kérdésed van a kakaóvajjal kapcsolatban? Segítünk! Kérdezz bátran vagy olvasd el tudásanyagunkat!