Mangóvaj

Kipróbálnád a mangóvajat? Webshopunkban itt találod!

A hindu és buddhista világban több ezer éve fontos szerepet tölt be a mangó (Mangifera indica). A növény különleges alakú és ízvilágú gyümölcse fontos táplálék, emellett virágai és levelei szertartások és istentiszteletek kelléke. A legenda szerint Hanuman a majomisten egy mangófán pihent meg és annak gyümölcseivel csillapította étvágyát. A gyümölcsök magvait a tengerbe dobta, azok pedig egészen Indiáig sodródtak, ahol partot érve gyökeret ersztettek. Történetek szólnak Buddháról, aki egy mangóligetben találta meg a teljes nyugalmat és Siváról aki Parvatival egy mangófa alatt tartotta menyegzőjét.

Mangófa eredeti élőhelyén

Az eredetileg Indiából származó mangóról - főleg hindu - legendákat mesélhetnénk, de inkább a növény magjára, pontosabban a belőle sajtolt hófehér vajra hívnánk fel a figyelmed. Antioxidánsok, esszenciális zsírsavak és vitaminok teszik az egyik legjobb, természetadta bőrápolóvá. 

A mangóvaj főbb felhasználási területei:

  • arcápolás
  • testápolás
  • napozás után
  • borotválkozás után
  • hajpakolásként
  • masszázshoz
  • házi krémek alapanyagaként
  • ajakápolás

A növény valószínűleg a Himalája déli lejtőiről származik, mára azonban a világ legtöbb trópusi táján előszeretettel termesztik. Gyümölcse tonnaszám jut el a világ piacaira, ahonnan gyümölcssaláták részeként, vagy húsételek köreteként kerül az asztalokra. Most azonban mégsem a gyümölcs húsára szeretnénk felhívni a figyelmed.
A mangó magjának belsejéből egy igazán különleges, értékes bőrápoló zsiradék a mangóvaj készül. Sárgásfehér színű, puha állagú, illata zöld dióra emlékeztet. Bőrbarát tulajdonságainak és széleskörű felhasználhatóságainak köszönhetően a mangóvaj előkelő helyet foglal el a biokozmetikumok világában.

mangó félbe vágva

A mangóvaj a kakaóvajhoz és a shea vajhoz igen hasonló, bár zsírsav-összetétele némiképp különbözik. Telített és telítetlen zsírsav-aránya közel egyenlő, jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, valamint esszenciális zsírsavakat.
A mangóvaj használatával rugalmasabbá, egészségesebbé válik a bőr. Álatalános testápolásra, illetve a száraz bőr okozta kellemetlen, viszkető tünetek enyhítésére javasoljuk. A shea vajhoz hasonlóan ekcéma és pikkelysömör kezelésére jól használható. Kisebb sebek gyógyítására, bőrkeményedések puhítására szintén javasolt.
A shea vajnál kevésbé zsíros tapintású, homogénebb, lágyabb zsiradék, felszívódása is gyorsabb. A mangó a latexre érzékenyeknél enyhe allergiás tüneteket okozhat.

 


 

Szeretnéd megvásárolni a mangóvajat? Itt megtegeted:

 

 

 

Kedvencekhez
2 450 Ft

 


 

A mangóvaj összetétele

Az általunk forgalmazott mangóvaj telített és telítetlen zsísavakból tevődik össze.

A mangóvaj zsírsav-összetétele az alábbiakban olvasható:

Megnevezés IUPAC név* CAS-szám* Kémiai képlet Arány
Olajsav (9Z)-Oktadec-9-énsav 112-80-1 C18H34O2 41,9 %
Linolsav 9,12-oktadekadién-sav 60-33-3 C18H32O2 4,2 %
Palmitinsav n-hexadekánsav 57-10-3 C16H32O2 7,2 %
Sztearinsav n-oktadekánsav 57-11-4 C18H36O2 40,7 %

 

IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név.
CAS-szám - A vegyi anyagok pontos azonosítására használt nemzetközi regisztrációs szám.