Blog

Lehet-e örülni egy utalványnak?

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.12.15 11:30
Lehet-e örülni egy utalványnak?

A karácsonyi ajándékutalvány és ami mögötte van

Az ajándékutalvány jött látott és győzött – különösen igaz ez a karácsonyi időszakra. Vélhetően csaknem mindannyian szembesültünk legalább egyszer már azzal az érzéssel, amikor egyszerűen nem tudunk mit kitalálni egy barátnak, vagy éppen egy közeli rokonunk esetében múlik el minden kreativitásunk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy micsoda lehetetlen helyzet az, amikor egyszerre két kedves ismerősünknek jut eszébe ugyanaz a könyv (mert éppen sikerlista vezető), vagy a hasonló menő sál (amit soha fel nem vennénk). És ez csak két példa volt, ami rémálmainkban se jöjjön elő.

Lám-lám, el is érkeztünk az ajándékutalványhoz, mint az ajándékok különleges fajtájához.

Mit is lehet elkerülni azzal, ha valakinek ajándékutalványt veszel?

1. Először is azt, hogy valami olyasmit ajándékozz véletlenül, amire a másiknak vagy semmi szüksége nincs, vagy éppen egyáltalán nem találkozik az ízlésével. Valljuk be, hogy karácsonyi ajándékot venni mindig is sok fejtörésbe kerül, hiszen szeretnénk valami szépet, emlékezeteset választani – ami az esetek jelentős részében nem sikerül sajnos. Így születnek a kiváló, soha nem használatos ajándéktárgyak, amelyek a karácsonyfa alól egyenes úton távoznak egy szekrény mélyére, vagy mondjuk a pincébe. Egyik sem túl szívderítő, már rágondolni is rossz.

2. Aztán persze ott van az a helyzet is, amikor sok utánajárással és gondolkodással simán veszünk valami olyat, amivel éppen a karácsony miatt már meglepte magát egy hete az illető. Igen, erre is ér gondolni ilyenkor, sőt. Az meg ugye elég szerencsétlen lenne, hogy felhívjuk a figyelmét arra, hogy ne vásároljon ám magának semmit az ünnepek alkalmával!

3. Az egyik kívülről vicces, megélve szörnyű helyzet az, amikor egy ajándék duplán érkezik meg karácsonykor, mert éppen valaki másnak is eszébe jutott. Különösen igaz ez a már említett könyvekre, amiknél simán bele lehet futni ebbe a helyzetbe. (Szerencsére már könyvutalvány is létezik, szóval ez azért szintén kikerülhető – tehát megint eljutottunk az ajándékutalványhoz.)

Milyen utalványok (is) vannak?

Nagyon sokféle ajándékutalvány létezik már. Gyakorlatilag a kezdeti óvatos bevezetés után, amikor is különböző üzletek rukkoltak elő ezzel a lehetőséggel, ma már a legkisebb webshop is kutya kötelességének érzi, hogy legyen ajándékutalványa. Pláne karácsonyi időszakban.

Alapvetően talán ezt a kétfélét különböztethetjük meg: a termékre, illetve a szolgáltatásra beváltható utalvány. A szolgáltatás esetében pontos szabályoknak, keretrendszernek kell lennie, hogy minden világos és gördülékeny legyen. Termék esetében ez azért nem ennyire bonyolult.

Mik az ellenérvek, ha ajándékutalványról van szó?

Az egyik legdöntőbb, amit emlegetni szoktak kétségkívül az, hogy az ajándékutalványban nincsen semmi személyes, semmi nagyon eredeti. Ezzel nehéz lenne vitába szállni, hiszen egy online érkező ajándék (védjük meg a fákat!), vagy éppen egy szép borítékban átadott díszes papírdarab nehezen vetekedhet egy csodálatosan becsomagolt ajándéktárggyal, aminek azonnal lehet örülni, amit rögvest lehet használni, vagy éppen olvasni.

Nem is túl eredeti ötlet, ezzel is támadják ezt az ajándékozási formát, hiszen az ajándékozónak nem kell hosszasan azon gondolkoznia, minek örülne a másik. Majd ő eldönti. Tény, hogy így van, de ebben a kissé túlontúl is a fogyasztásról szóló világunkban talán ennek igenis van értelme – mégpedig annak, hogy nem kapunk olyan dolgot, aminek egyáltalán nem örülünk, illetve nincs rá szükségünk. Megkapjuk viszont a lehetőséget, hogy mi válasszunk. Hát így lesz a hátrányból előny.

És mit tud még az ajándékutalvány?

  • Többféle árkategóriában találhatsz magadnak, illetve a megajándékozandónak utalványt, nem kell feltétlenül nagyon nagy költségbe verned magad. A legtöbb helyen, ahol többféle utalvány is létezik, már pár ezer forinttól megveheted (általában 5000 Forint a legkisebb összeg, például nálunk is.)
  • Sok termékből választhat a megajándékozott, tényleg az ízlésének megfelelően dönthet arról, hogy mire szeretné költeni, legyen az ruha, könyv, élmény vagy éppen egy kiváló minőségű organikus termék.
  • Azonnal rendelkezésre áll, ráadásul az esetek jelentős részében, ha termékről van szó online vásárolhatsz vele. Nincs tehát postaköltség, szállítási idő, az ajándékutalvány azonnal nálad van, ahogy kifizetted.

Végezetül pedig

Az ajándékutalványt kapó szerettünk nem csak például ilyenkor, tehát karácsonykor villanyozódhat fel: sőt, amikor az ünnepek elmúlnak újra átélheti azt az örömöt, amit akkor érzett, amikor megkapta az ajándékot. Mert mi sem kellemesebb annál, amikor egy weboldalon keresgélhetünk, és kiválogathatjuk azt, amit úgy szerettünk volna már kipróbálni. És most, kezünkben az ajándékutalvánnyal, végre megtehetjük. Miközben arra gondolunk, milyen jó is, hogy valaki kitalálta ezt a remek dolgot – akár karácsonyra is.

Te kinek vennél?

https://sheavaj.hu/Ajandekutalvany