Blog

Mitől leszel tudatos vásárló? Avagy Üdv a fair trade világában!

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.04.22 10:13
Mitől leszel tudatos vásárló? Avagy Üdv a fair trade világában!

2022-t írunk. Sok minden történt velünk az elmúlt pár évben is, gondoljunk csak a Covid járványra például. Szinte felfoghatatlan gyorsasággal száguldanak felénk a dolgok, minden nap új és új kihívásnak kell megfelelnünk, de egy valami egyre sürgetőbb, egyre pirosabb felkiáltójel mindennapunk égboltján: ez pedig nem más, mint Földünk jövőjének kérdése.

Amikor ezt írjuk, április 21-e van. Holnap pedig április 22 lesz. A Föld napja.

Nem titok már senki számára, hogy komoly veszélyben van a Föld, az ökoszisztéma jövője rajtunk múlik. Ezt a folyamatot a fair trade képes hatékonyan támogatni. De mi is az a fair trade?

Egy kis magyarázat – a méltányos kereskedelem

A fair trade, vagyis a méltányos kereskedelem fogalma elsősorban a fejlődő országokból származó termékek kapcsán jelent meg. Ezek a termékek élvezeti cikkek, melyek árát úgy alakítják ki, hogy az valóban kifejezze a termelők anyagi- és munkaráfordítását. Mindezen túl pedig az ár kialakítása során figyelembe veszik a gazdasági, szociális, sőt az ökológiai körülményeket is. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hosszú távra kötött szerződéseket és előre fizetést – tehát szigorú pénzügyi szabályokat. Ennek pedig az a következménye, hogy a termelők tudnak előre tervezni és a beruházások is sokkal inkább kiszámíthatóbbá válnak.

A fair trade tehát mindkét félnek rendkívül hasznos – és az ökológiai szempont miatt környezetvédelmi vonatkozásai is vannak/lesznek.

Miért fontos ez?

Mi úgy gondoljuk, hogy a mai világban a mindennapok körülményei között nem lehet nem odafigyelni arra, hogy a fejlődő országok világa, a környezetünk merre változik – és természetesen az sem mellékes, hogy milyen új értékek tudnak megjelenni a gazdaságban.

Ezért hiszünk abban, hogy olyan partnerekkel szabad csak együtt dolgozni, amelyek szintén elhivatottak ezek mellett az értékek mellett.

Hogyan vigyáz a fair trade az ökoszisztémára?

Természetesen legyen szó a méltányos kereskedelmet folytató cégek által forgalmazott banánról, csokoládéról vagy akár kávéról (ez a három például jellemzően megtalálható a fair trade-et követő cégek portfóliójában), nagyon fontos az, hogy a természetet ne zsákmányolja ki az ember, ne károsítsa csak azért, hogy nagyobb legyen a termés volumene – tehát ne kövessen el súlyos hibákat a profit érdekében.

Sajnos ma jellemző, hogy a nyomott árak tartása miatt a nagyobb üzletláncoknak érdekükben áll minél olcsóbban beszerezni a termékeket – így természetesen az eladó, illetve az általa foglalkoztatott munkás látja ennek kárát. Egyfelől nagyon kevés bért kapnak az ilyen cégeknél dolgozó emberek, másik oldalról pedig jellemző, hogy sajnos az egészségükkel egyáltalán nem törődnek a tulajdonosok – és a természettel sem. A vegyszerek túlzott használatával például azt „érik el” sajnos, hogy a munkások egészsége is károsodik. A legtöbb esetben pedig ilyenkor nem visszafordítható folyamatról van szó.

Jól érzékelhető ebből, hogy miért is fontos az, hogy a fair trade. Amellett, hogy megbecsüli az embert, aki dolgozik arra is hangsúlyt fektet, hogy óvja és védje a környezetet, a természetet. Szó nem lehet tehát kizsákmányolásról: a fair trade szemlélete egyértelmű – csak az lehet a tiéd, amit a természet önként adni tud. Ezzel szoros összefüggésben pedig az teljesen egyértelmű, hogy nincsenek vegyszerek, kemikáliák ezeknél a cégeknél.

Az Akoma

Az Akoma Ghánában több olyan helyen is folytat termelést, ahol a lakosság szegény és munkanélküli. Így például Bolgatanga mellett egy kis faluban Pusu-Namogoban van az egyik legnagyobb ilyen termelő egység, ahol a helyi lakosok dolgoznak. Így az Akoma esélyt ad ezeknek az embereknek arra, hogy bekapcsolódjanak a munka világába, tisztes megélhetést biztosít, gondoskodik az oktatásukról, mégpedig mindezt úgy, hogy tiszteletben tartja a családi kötelékeiket, szokásaikat, hagyományaikat.

A cég folyamatosan biztosítja a helyi lakosságnak a munkalehetőséget, kiemelve őket így a nyomorból, a nélkülözésből. Az Akoma tevékenységét természetesen ellenőrzik, mégpedig a Fairtrade Foundation. Ez a szervezet felelős azért, hogy időről-időre megfelelőségi bizonyítvánnyal igazolja az Akoma működését. Az Akoma „B Corporation” minősítéssel rendelkezik, amely azt jelenti, hogy ez a cég, mind az üzleti, mind a környezeti, mind a társadalmi fenntarthatóságot képviseli.

A fair trade és a bőrápolás

Az Akoma Skincare oldalán is megtaláljuk azt a mondatot, amely jól jellemzi a cég hitvallását: az Akoma úgy szervezi az üzleti folyamatait, hogy az mindenkinek jó legyen.

Egészen a begyűjtéstől, a feldolgozáson át addig a pontig, amíg a cég kiváló termékei a kezedbe kerülnek, legyen az a shea vaj, a kókuszolaj, vagy mondjuk a fekete szappan, minden egyes lépésnél figyelnek a munkásokra, a környezetre és a folyamat egyes szakaszaira is.

Mindezek eredménye, hogy a termékek csak kiváló minőségűek lehetnek, de a hagyományos eljárások megmaradnak. Így az Akoma Skincare nemcsak vigyáz az értékekre, de arra is figyel, hogy ezek valóban fennmaradjanak.

Így aztán jó, ha tudod, hogy ha Akoma termékeket vásárolsz te is hozzájárulsz ahhoz, hogy Ghánában egy kis közösség mindennapjaiban jobb életet élhessen, a gyerekek iskolája tovább épüljön, megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak, a munkások pedig olyan bért, amelyből meg tudnak élni.

A fair trade tehát túlmutat azon, hogy a termelő és a kereskedő jól jár. Az Akoma hitvallás igaz: ebben a folyamatban mindenki jól jár.

Természetesen ez rád is vonatkozik, és koránt sem csak azért, amit fentebb felsoroltunk. Azt se feledd, hogy az Akoma termékkel minden esetben egy kiváló minőségű, 100 százalékosan organikus terméket vásárolsz, mely vegán, és semmiképpen sem kötődik hozzá állatkísérlet.

Együtt megóvhatjuk Földünket – ennek az üzenetnek a fontossága elvitathatatlan. Tegyünk ezért együtt, a fair trade jegyében!