Argán olaj

Marokkó félsivatagos hegyei között ősidők óta él egy különleges fa: az argán. 8-10 méter magasra nő meg és akár több száz éves kort is megél. Göcsörtös, tüskés ágain csonthéjas termés növekedik, az argándió. A helyi berber népcsoport élete és kultúrája összefonódott a fával és az argándió termesztésével. Mint oly sokfelé Afrikában a dió szüretelése, feldolgozása és sajtolása itt is a nők feladata.

Afgán növény, eredeti élőhelyén

A világ egyik legkülönlegesebb növényi olaját Markokkóban, az Atlasz hegység lábánál készítik. A helyi berber törzsek csodákat tulajdonítanak neki, így különlegesen gondos eljárással, hidegsajtolással álljtják elő. Karotinoidok, E-vitamin és antioxidánsok fokozzák egészségvédő hatását. 

Az argán olaj felhasználási területei: 

  • hajápolás, töredezett hajvégek: Az antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban dús olaj megújítja a roncsolt haj szerkezetét, és visszaállítja a tincsek rugalmasságát, kezelhetőségét.
  • szemkörnyékápolás (erős ránctalanító hatás)
  • Bőrfiatalító hatását tartják az egyik legfontosabb tulajdonságának.
  • ekcéma
  • pikkelysömör
  • száraz bőr
  • cellulit (csökkenti a narancsbőr tüneteit)
  • terhesség, használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése)

Argán diók

A hidegen sajtolt, friss argán olaj méltán kapta a folyékony arany elnevezést. Jótékony bőrápoló hatása Marokkóban már évszázadok óta ismert. Összetevői főleg telítetlen zsírsavak, amelyek között is az olajsav és az alfa-linolsav a domináns. Karotinoidok, E-vitamin és antioxidánsok fokozzák egészségvédő hatását.

Nem véletlenül tisztelik folyékony kincsként az argán olajat. Felsorolni is sokáig tartana jótékony hatásait. A bőrt optimális működésre serkenti, biztosítja a megfelelő vízháztartást, jelentősen lassítja a sejtek, a bőr öregedését, fokozza rugalmasságát. Fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatású, így kiválóan alkalmazható kiütések, irritációk gyógyítására. Pozitív hatását figyelték meg cellulit (narancsbőr) és terhességi csíkok esetében is.

Argán diók feldolgozása

Összetétel, adatlap

Az argán olaj növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Főleg telítetlen zsírsavak fordulnak elő benne, amelyek közül az olajsav és a linolsav a domináns. Antioxidánsokat, A-vitamint és különlegesen sok E-vitamint tartalmaz, ez utóbbit alfa-tokoferol formájában.

Adatlap
Megnevezés argán olaj
INCI név* Argania spinosa oil
CAS-szám EU* 223747-87-3
EINECS-szám* 273-313-5
Származás Marokkó
Előállítás hidegsajtolás
Certifikáció Soil Association*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
2ºC
gyulladáspont 290 ºC
szín aranyzöld
állag folyékony, olaj
illat nagyon enyhe fa, vagy mogyoró illat
fajsúly 0,908-0,918 g/cm3
elszappanosítási érték 192 mgKOH/g
Összetétel  
Fő összetevők olajsav, linolsav
Zsírsav arány  
Megnevezés IUPAC név* CAS-szám* Kémiai képlet Arány
Olajsav (9Z)-Oktadec-9-énsav 112-80-1 C18H34O2 42,8%
Linolsav 9,12-oktadekadién-sav 60-33-3 C18H32O2 36,8%
Palmitinsav n-hexadekánsav 57-10-3 C16H32O2 12,0%
Sztearinsav n-oktadekánsav 57-11-4 C18H36O2 6,0%
Linolénsav 9,12,15-oktadekatrién-sav 463-40-1 C18H30O2 0,5%

 

 

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

* Soil Association - A Soil Association egy 1973 óta létező független ellenőrzési és nyomonkövetési rendszer, amely egy szigorú minőségbiztosítást nyújt a termékeknek a termőterületektől egészen a végső csomagolásig.

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program