Blog

Tények és tévhitek? – avagy mindent vagy annál kicsit többet a shea vajról – 2. rész

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2023.02.02 10:12
Tények és tévhitek? – avagy mindent vagy annál kicsit többet a shea vajról – 2. rész

Mivel lényegesen több kérdést és érdekes témát találtunk a shea vajjal kapcsolatban, hogy azt egy cikkben tegyük közzé, folytatjuk is a témát. A shea vaj felhasználásáról, kivételes tulajdonságairól sok téma kering – lássuk a második nagy csokrot:

 1.      Használható a shea vaj hajápolásra is?

Természetesen igen, jótékony hatásai miatt hajra is nagyszerűen használható termék. Akár önmagában, akár más termékek kiegészítőjeként is alkalmas hajápolásra, sőt, egyes kutatások szerint a haj növekedését is elősegíti. Az elmúlt évtizedben mindenesetre kétségtelenül nagyon népszerű termék lett, elsősorban, mint balzsam, a hajápolás területén – mégpedig kétségtelenül nagyon erős hidratáló hatása miatt. Védi a hajat a kiszáradástól az ápolás mellett, ami szintén nagyon kedveltté teszi. Kétféle fontos zsírsavat tartalmaz ugyanis, melyek a hajad ápolásában segítenek: olajsavat és sztearinsavat. Ez a két összetevő lágyítja és puhítja a hajat, és a fejbőrt is ápolja, valamint gyulladásgátló és szárazságot csökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

2.      Nem lesz a shea vajtól zsíros a hajam?

Ez teljesen valós félelemnek tűnik, hiszen első látásra, de még másodikra is ez óhatatlanul beugrik, mint kérdés. Itt ez a remek, organikus, 100 %-os tisztaságú vaj, na de hát VAJ. 60-70 %-os zsírtartalommal. Mi lesz, ha összeragad, elnehezedik, zsíros lesz tőle a hajam? A shea vaj esetében ettől egyáltalán nem kell tartani. Teljesen beszívódik ugyanis a haj belsejébe, a gyökerekig egészen – nem nehezíti el azt, csak táplálja.

3.      Mit érdemes ellenőrizni, ha shea vajat veszel?

A kérdés ugye itt az, hogy mennyire fontos az, hogy organikus és teljesen tiszta shea vajat vásároljál, de abból indulunk ki, hogy ez a legjobb – szóval mi mindenképpen ezt javasoljuk. A tiszta, kiváló minőségű shea vaj színtelen, nincs semmilyen illata. Nem tartalmaz ugyanis semmi mást, sem adalékanyagot, sem illóolajat, vagy egyéb összetevőt. Erről könnyen felismerhető: ha esetleg illatos egy shea vaj, vagy éppen mondjuk narancssárga színű – akkor biztos, hogy nem 100 %-os tisztaságú.

4.      Használhatom a shea vajat napozáshoz?

A fényvédelem nagyon fontos kérdés, hiszen bőrünk egészsége rendkívül fontos. Az UV sugárzás erősödése miatt pedig már azok is gondot fordítanak a fényvédelem kérdésére, akik eddig talán nem tették. Fontos, hogy tudd: bár a shea vaj tartalmaz némi fényvédő faktort (itt maximum 3-ra, vagy 4-re gondolj), semmiképpen nem elegendő napozáshoz! Ezért, ha napfürdőt szeretnél venni, csak a shea vaj kevés lesz ahhoz, hogy megvédd a bőrödet. Mindenképpen használj más készítményt!

5.      Meddig áll el a finomítatlan shea vaj?

A szavatossági idő kényes kérdés – a kozmetikai termékeknél is. Arról se feledkezzünk meg, hogy van egy olyan vélekedés is, hogy ha valami organikus, akkor sokáig nem áll el. Nos, a shea vaj esetében ezt a gondolatot nyugodtan elengedhetjük. Egy évig mindenképpen, hiszen addig a shea vajak szavatossága biztosan jó, de előfordulhat hosszabb, akár két éves szavatossági idő is. A nálunk vásárolt shea vajak 12 hónapos szavatossággal bírnak – de eláruljuk, hogy akárcsak termékeink döntő többsége, még azután is kiválóan felhasználhatók. Vitamintartalmuk mindenképpen csökken a szavatossági idő lejárta után, ez valóban így van. Fontos azonban tudnod: ha még maradt a shea vajból, de már a szavatossági időn túl van, aggodalomra nincs ok: fel lehet még használni.

Itt kezdd a shea vajjal való ismerkedést!

https://sheavaj.hu/Termekeink