Blog

A kókuszolaj varázslatos világa

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.04.19 11:20
A kókuszolaj varázslatos világa

Kevés olyan alapanyag van a világon, mely egyaránt megállja a helyét a fürdőszobánkban és a konyhánkban is, talán éppen ezért kedvencünk a kókuszolaj. Kivételesen egészséges, ha megesszük, de a kozmetikai kókuszolajnak is rengeteg felhasználási területe van. Mielőtt kicsit jobban bemutatnánk, beszéljünk egy kicsit a kókuszpálmáról!

Kókuszpálma – minden része kincs

Ha a sokoldalúság megtestesítőjéről van szó, persze nem kell messzire menni. A kókuszpálma (latin nevén Cocos nucifera) ugyanis, melynek egyik kincse lesz majd a kókuszolaj hihetetlenül sokféleképpen hasznosítható növény. A trópusok csodálatos, karcsú, ég felé törő fája akár 30 méteresre is megnő, és valóban rendkívül sokoldalú. Gondolj csak bele! Először is a fa törzsét építkezésre használják már ősidők óta, óriási levelei tetőként funkcionálhatnak. A termés háncsából készülhet ágymatrac, de akár lábtörlő is. És ott a csodálatos belső rész, ha már a termést említjük, a gyümölcs húsa finom ízű étel, a cukrászat egyik igen fontos alapanyaga, a belőle sajtolt olaj külsőleg és belsőleg is használható, leve rendkívül frissítő és nagyon egészséges ital.

Ismerjük meg közelebbről a kókuszolajat!

Mindenekelőtt vedd a kezedbe a kókuszolajat – ez akkor sikerülhet, ha nincs 24 fok a környezetedben. A kókuszolaj ugyanis egy nagyon alacsony olvadáspontú olajféle, már kézmelegben elolvad. Így, amíg nyáron víztiszta és folyékony halmazállapotú, addig télen megdermed és fehér zsiradék formájában ismerhetsz rá – ezt kókuszvajnak vagy kókuszzsírnak is hívjuk. Mindez azonban nehogy elvegye a kedvedet – a kókuszolaj az egyik legértékesebb olajféle, számtalan felhasználási terület igazi adu ásza. Egyes vélekedések szerint a kókuszolaj nem csak egy a kivételesen hatékony, illetve egészséges olajok közül, több annál. Egészen egyszerűen a kókuszolaj a legegészségesebb olaj a Földön.

A kókuszolaj, ami szűz

Attól függően, hogy milyen technológiai eljáráson megy át, többféle kókuszolaj létezik a piacon. Van a hidegen sajtolt, szűz és a finomított kókuszolaj. A nálunk megvásárolható szűz kókuszolajat hidegen sajtolják a növény húsából. Azért fontos, hogy megemlítsük ezt az eljárást, mert ennek során nem károsodnak az olaj értékes összetevői, ahogy nem keletkeznek káros transzzsírsavak sem. Így lesz valódi élmény a bőrápolás kókuszolajjal. Mondhatjuk azt, hogy ez az eljárás az, aminek végeztével a lehető legjobb minőségű, legtisztább és legértékesebb olaj keletkezik. Annak érdekében, hogy mindig ezt a minőséget nyújtsuk természetesen nem kötöttünk kompromisszumot: az Akoma fair trade gazdaságából származó szűz kókuszolajat hoztuk el nektek, melyet egy nők által vezetett ghánai gazdaságban állítanak elő. (A fair trade gazdálkodásról is írtunk egy fontos cikket, melyet itt olvashatsz el.) Képzeljétek csak el: a sajtolás és a csomagolás között eltelt idő nem egészen egy óra! Ennek a gyorsaságnak az eredménye aztán egy prémium minőségű, egyedülállóan értékes termék, mely a konyhában és a fürdőszobában is kiválóan helytáll. 

Mitől különleges még a szűz kókuszolaj?

Ahhoz, hogy megértsük miért is foglal el megkülönböztetett helyet a fürdőszobánk polcán éppen úgy, mint a konyhánkban, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit tartalmaz. A szűz kókuszolaj illata finom, kókuszos – ez a finomított olajokra már kevéssé jellemző. Gyakorlatilag telített zsírsavakból áll, így különlegesen hatékony antioxidáns, hidratáló hatással bír, de mindemellett véd a napsugárzás, a szél – tehát a környezeti hatások ellen is. Legfontosabb összetevője a kaprinsav és a laurinsav, melyek a legértékesebb zsírsavak. (Annyit fűznénk csak ehhez, hogy a laurinsav például egy olyan különleges zsírsav, mely kivételesen hatékonyan képes védeni az immunrendszert, vírus, baktérium-és gombaölő hatása révén. Az anyatej tartalmaz például laurinsavat – de kevesebbet, mint a szűz kókuszolaj. Éppen ezért kókusztermő országokban a csecsemőknek adnak kókuszvizet, ha valamiért nem kapnak anyatejet.) A szűz kókuszolaj magában hordozza a kókuszpálma minden csodáját – ezért is emelkedik ki minden más technológiával készült kókuszolaj közül. Nagyon fontos, hogy ez a fajta kókuszolaj teljes biztonsággal alkalmazható a legérzékenyebb bőrön is, biztos, hogy semmiféle allergiás reakcióra nem kell számítani.

A kókuszolaj ezer csodája – és ez még csak kívülről…

Most, hogy már annyi mindent tudunk róla, nézzük meg közelebbről, hogy pontosan mikor is használhatod a kókuszolajat! Arról már volt szó, hogy kivételesen gazdag telített zsírsavakban – de mit jelent ez a gyakorlati használat során?

  • Hajápolás területén például igazi nagyágyú! Használd hajpakolásként, hogy száraz, fénytelen, töredezett hajad új életre keljen! Mindemellett képes arra, hogy beállítsa a fejbőr optimális működését, így még korpa ellen is sikeresen használható.
  • Testápolás területén is kivételes hatással bír: a szűz kókuszolaj csodálatosan hidratálja száraz bőrödet, gyorsan felszívódik és nem hagy nyomot.
  • Az ajakápolás - természetesen ez sem maradhat ki. Szeles, hűvös, barátságtalan időben, vagy éppen, ha kicserepesedik valamiért az ajkunk, a szűz kókuszolaj illatos, jó ízű és természetes hidratálóként azonnal segít.
  • Ha bőrkeményedésünk van, az erős hidratáló hatás révén segít annak felpuhításában is, így megakadályozza a bőr kisebesedését, kirepedését.
  • Pattanásos bőr? A jó hír az, hogy még a kamaszok bőrápolásában is szerepelhet a szűz kókuszolaj, hiszen antibakteriális hatása segít abban, hogy a bőr ne fertőződjön el, tisztuljon.
  • Természetes fényvédőként a kókuszolaj képes megvédeni minket az UV sugarak káros hatásaitól.
  • Izzadásgátlóként is hatékonyan működik, érdemes kipróbálni.

Te kipróbáltad már a kókuszolaj csodálatos hatásait? Ha még nem, ne késlekedj! Itt találod meg a fair trade gazdaságból származó, prémium minőségű szűz kókuszolajat! Legyen az test- vagy hajápolás, hidratálás, fényvédelem – a szűz kókuszolaj a legjobb, amit a bőröddel tehetsz, annak egészségéért.

Próbáld ki most!