Blog

A shea vaj titkai

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.11.18 10:07
A shea vaj titkai

Avagy

Néhány kérdés és válasz az egyik kedvenc termékünkről

Ez a csodálatos termék a shea vaj, melyet mi annyira szeretünk kivételes regeneráló és tápláló
hatása miatt, igazán különleges a bőrápolás világában. Tudjuk már róla, hogy kiválóan alkalmas arra,
hogy száraz, pikkelyes, vagy ekcémás bőrt kezeljen, égés utáni regenerációra, bőrkeményedés
megszüntetésére, de akár terhességi csíkok ellen is használható. Teljesen természetes anyag, a
nálunk kapható termékek 100 %-osan azok, nem tartalmaznak semmiféle kemikáliát, vagy olyan
összetevőt, amely mesterséges.

Lássunk azonban néhány kérdést még, amely a shea vaj használatával kapcsolatban merülhet fel!

1. Túladagolható illetve allergizálhat-e a shea vaj?

Ez mindig fontos kérdés, hiszen sokféle érzékenység vagy allergia létezik már, mondhatjuk azt is, hogy ez gyakorlatilag civilizációs betegséggé vált. A jó hír az, hogy ez a termék egyfelől általában nem allergizál, másfelől pedig egyáltalán nem lehet túladagolni. De térjünk vissza ahhoz, hogy általában nem allergizál. Muszáj itt megemlítenünk, hogy a természetes latexra érzékenyek és a diófélékre allergiásak esetében mindenképpen javaslunk egy bőrpróbát, mielőtt shea vajat kezd el használni. Fontos tudnotok, hogy a nálunk kapható shea vaj Ghánából származik, és szigorú feltételrendszernek kell megfelelni a készítése során. Így egyéb olyan anyag, mely gyártásból származhat, vagy szennyező lehet biztosan sosem kerülhet bele. A lényeg tehát az, hogy használd nyugodtan a shea vajat napi bőrápolási rutinodban bátran, többször is!

2. A shea vaj állaga

Gyakran találkozunk azzal a kritikával, hogy a finomítatlan shea vaj bizony alacsonyabb hőmérsékleten már eléggé megkeményedik, így sokkal nehezebben lehet vele bánni, mint a különböző vivőanyagokat, olajakat tartalmazó krémekkel. Ez valóban így van, hiszen ennek a terméknek az optimális tárolási hőmérséklete valahol 20 és 25 fok között van, de pár fok eltérés is már megváltoztathatja a szilárdságát, és megnehezítheti a használatát.

Könnyen megoldhatjuk ezt a kis kellemetlenséget, ha a tégelyt, amiben tároljuk egy rövid időre meleg vizes tégelybe állítjuk. Nem kell forrónak lennie, csak melegnek! Így könnyen kenhetővé válik a kedvenc termékünk. Nem szabad azonban tűző napon tárolni, ahogy szintén hiba a fűtőtestre rakni hosszabb időre, ez semmiképpen nem fog jót tenni a minőségének. Megavasodhat és tönkre mehet ugyanis, pedig a shea vaj méltán népszerű azért is, mert nagyon hosszan eltartható.

Extra tipp: én nem szoktam ebből nagy ügyet csinálni – mármint a shea vaj kenhetőségéből - az esti és reggeli rutin során a körmömmel könnyen „felgörgetek” előrefelé egy shea vaj forgácsot a tégelyben (mint ahogy a csokoládéforgács készül mondjuk díszítéshez). Ez aztán gyorsan megpuhul a testmelegtől a kezemen, és ezek után kerül az arcomra.

3. Miért nem illatos a shea vaj?

A kérdés értelmezése persze attól is nagymértékben függ, hogy kinek mi is az illatos, ha kozmetikumokról, bőrápolásról van szó. Az tény, hogy a natúr shea vaj semmiféle behízelgő, mesterséges kozmetikumokra jellemző illattal nem rendelkezik. Natúr illata inkább valamiféle földességet, földes jelleget juttat eszünkbe. Ehhez azonban hozzá lehet szokni, és ne feledjük, ez a természetes illat annak is a jele, hogy semmiféle adalékanyag vagy egyéb, plusz hozzáadott összetevő nincs a termékben.

Ha nem tudunk vele megbarátkozni, természetesen létezik már megoldás. Javaslunk is egy terméket és egy ötletünk is van. Kipróbálhatjuk például testápolásra a citromfüves testvajat, amely kényeztető és frissítő citromillattal teszi emlékezetessé reggeli vagy esti rituálénkat. Azt azért hozzátennénk, hogy sokféle illat és olaj létezik, amelyet a shea vajhoz lehet keverni, itt körül tudsz nézni, ha gondolod.

Persze te is kísérletezhetsz különféle olajokkal, illatokkal, ha testápolásról van szó. Egyre nagyobb kultusza kezd lenni a DIY-nek a testápolás terén is (de nem akarunk ennyire előre rohanni, erről fog szólni a következő cikkünk).

Végezetül ne feledd, ha ragaszkodsz a 100 %-os tisztasághoz a shea vaj esetében, akkor az nem lesz illatos. De ne aggódj: várhatóan könnyen megszokod az eddig nem használt termék természetes illatát.

4. Finomított vagy finomítatlan shea vaj?

Az, hogy melyiket választod, természetesen a te saját döntésed, de jó, ha mérlegeled azokat a szempontokat is, amikről itt szó lesz. Egyfelől a finomított vaj az eljárás során elveszti vitamintartalmának jó részét – cserébe viszont könnyebben kezelhető, színtelen és szagtalan lesz. Tény emiatt az is, hogy könnyen keverhetővé válik olajokkal, más krémekkel, más vajakkal. A finomítatlan sheavaj ezzel szemben rendkívül magas A, F és E vitamintartalmú, akár hosszú órákig képes kezedet, bőrödet megvédeni az időjárás viszontagságaitól. Mondhatjuk, hogy a hidratálás nagyágyúja.

A shea vaj tehát valóban a természet egyik legjobb válasza bőrünk igényeire. Jól láthatóan nincs igazán ellenjavallat, csak a jó tanács: próbáld ki Te is!

Nézz körül nálunk, melyik nyeri el a tetszésedet?

https://sheavaj.hu/shea-vajak