Jojoba olaj

A Sonoran és Mojave sivatagok ritkás vegetációjának jellegzetes növénye a jojoba (Simmondsia chinensis). Örökzöld cserje, amely 1-2 méternél nem nő magasabbra, ám koronája terjedelmes és sűrű. Apró, zöldes virágaiból 1-2 centiméter átmérőjű termések növekednek, amelyek rágcsálók, madarak tápláléka. Nagyon igénytelen növény, bárhol megél, épp ezért sokfelé elsivatagodás megakadályozására is telepítik.

jojoba cserje a félsivatagos éghajlaton

Legnagyobb értéke a terméséből sajtolt aranysárga olaj. Kémiailag vizsgálva valójában nem is olajról van szó, hiszen nem zsírsavak, hanem különösen hosszú szénláncú észterek alkotják. Tehát a jojoba olaj valójában folyékony viasz. Ebből a tulajdonságából az is következik, hogy nem avasodik, évekig eláll változatlan formában. A jojoba olaja hatékonyan alkalmazható a bálnazsír helyettesítőjeként, ezért termesztésétől és az olaj népszerűsítésétől sokan a bálnavadászat visszaesését remélik.
Fontos tudni, hogy a jojoba spanyol nyelvterületről származik, így a név helyesen kiejtve "ho-ho-bah".

Jojoba cserje levelei közelről

Különlegessége abban rejlik, hogy a benne megtalálható viaszok nagyon hasonlatosak az emberi bőr által termelt faggyúhoz. Sokféle vitamint, köztük főleg E-vitamint tartalmaz. Antiallergén, bármely bőrtípus javára válik, de használata különösen javasolt aknés bőr esetében. Jelentősnek mondható antibakteriális hatása is. Segít megőrizni és védeni a haj szerkezetét, ezért hajápoló termékek gyakori összetevője. Növeli a bőr rugalmasságát, az arcbőr ápolására is alkalmazható.

A jojoba olaj felhasználási területei: 

  • Aknés bőr (antibakteriális hatású, beállítja a szírtermelést)
  • Bőrgomba (erősen fungicid hatású, a candida szaporodását is képes gátolni)
  • Száraz bőr (fokozza a bőr rugalmasságát, beállítja az optimális működést)
  • Hajápolás
  • Ajakápolás
  • Házi készítésű krémek lágyítására, és tartóstására

 

Jojoba cserje termése

Összetétel, adatlap

A jojoba olaj nagyon hosszú szénláncú, 36-46 szénatomot tartalmazó észterekből áll.

Adatlap
Megnevezés jojoba olaj
INCI név* Simmondsia chinensis seed oil
CAS-szám EU* 61789-91-1
EINECS-szám* 289-964-3
Származás Dél-Amerika
Előállítás hidegsajtolás
Certifikáció Soil Association*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
5ºC
gyulladáspont 290 ºC
szín aranysárga
állag folyékony, olajszerű
illat nincs
fajsúly 0,91 g/cm3
elszappanosítási érték 90-93 mgKOH/g
Összetétel
Fő összetevők 36-46 szénatomszámú észterek
Zsírsav arány  
Megnevezés IUPAC név* CAS-szám* Kémiai képlet Arány
Eicosenoic acid (Z)-Eicos-11-enoic acid 5561-99-9 C20H38O2 66-71 %
Docosenoic acid Docosenoic acid 112-85-6 C22H44O2 14-20 %
oleic acid (9Z)-Octadec-9-enoic acid 112-80-1 C18H34O2 10-13 %

 

 

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards