Blog

A fekete szappan csodája

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.04.01 09:13
A fekete szappan csodája

Szappan, amelyik fekete? Igen, ez valóban létezik, és legalább annyira különleges tulajdonságokkal bír, mint azt a nevéből már előre sejthetjük. Persze, nem biztos, hogy pont fekete – de ne szaladjunk ennyire előre.

Honnan származik a fekete szappan?

A fekete szappan, melyet afrikai fekete szappannak is hívnak (de ismert még Anago Szappan, Alata Simena, vagy Ose Dudu neveken is), amint az jól látható is, Afrikából származik. Egészen pontosan Nyugat-Afrikából, Ghána és Nigéria a két ország, ahonnan az eredeti fekete szappan érkezik.

De miért is akarnánk mi egy afrikai, ráadásul meglehetősen extrém színű szappant, a jól bevált helyett – ami jó esetben még fehér is? (Erről jut eszünkbe, hogy a legjobb fekete szappan sem biztos, hogy ébenfekete; a barnától, a piszkosszürkén át a feketéig változó színű lehet.)

Számtalan okunk van rá, lássuk csak a legfontosabbakat: mire jó a fekete szappan?

  • A fekete szappant már évszázadok óta használják a bőrápolásban.
  • Ennek a szappannak a legmagasabb a shea vaj tartalma, éppen ezért a lehető legjobb hatásfokkal bír a bőrápolás, hidratálás területén – sokkal hatékonyabb, mint bármilyen egyéb szappan.
  • Kivételesen hatékony problémás bőrre – például akné, ekcéma, pikkelysömör esetén.
  • Nemcsak az arcunkra használhatjuk, de jól alkalmazható akár egész testen, sőt hajat is moshatunk vele.
  • Az összes bőrtípus meghálálja a fekete szappan gondoskodását, legyen az száraz, zsíros, vagy éppen vízhiányos. Továbbmegyünk: még testszag ellen is nagyon hatékony.

Miből készül ez a csodálatos szappan?

Amint már említettük a shea vaj az egyik legfőbb alkotóeleme, de tartalmaz kókuszolajat, kakaóvajat és kakaóbabot is. Az előállítás módja és az összetevők aránya változhat ugyan attól függően, hogy Ghána és Nigéria melyik vidékéről származik, de az alap összetevők mindenhol ugyanazok. (A fekete szappan tartalmazhat pálmaolajat is, de fontos hozzátennünk, hogy ez a pálmaolaj az eredeti afrikai fekete szappan esetében minden esetben organikus termesztésből származik.)

Érdekesség, hogy a fekete szappan főzésének módját családi titokként kezelik a kisebb közösségekben – valahogy úgy, ahogy nagyanyáink bántak a híres süteményreceptekkel. Ebből adódik aztán az a már említett tulajdonsága ennek a kivételes szappannak, hogy a világosabb barnától egészen a feketéig terjedhet színének árnyalata. Minden az összetevők arányától függ. Sheavaj, kókuszolaj, kakaóbab és kakaóvaj, esetleg pálmaolaj, szárított levelek és magok hamuja – ebből készül a csoda.

Itt megjegyeznénk, hogy az eredeti afrikai fekete szappanra igazak ezek az állítások elsősorban, ami kétségtelenül a legjobb minőség. Azok a fekete szappanok, melyek gyártása Afrikán kívül történik már tartalmazhatnak más összetevőket is.

Hogyan hat a bőrre a fekete szappan? Lássuk a mindennapjainkban!

Van egy kivételesen jó mondat a fekete szappannal kapcsolatban: ha nem használtál fekete szappant, még nem éltél. Erősnek hangzik, de vajon igaz-e?

Azt már említettük, hogy ez a kivételes szappan minden bőrtípusra használható. Akár a kisbabát is megfürdethetjük vele, az ő érzékeny bőrére is kiválóan alkalmas. Természetesen ez igaz a kisgyerekekre is. De a család többi tagja – legyen bármilyen életkorú, vagy bármilyen bőrproblémával élő megoldást találhat az afrikai fekete szappanban.

  • Ha például tinédzser már a gyermek, és viszonylag nehéz meggyőzni arról, hogy kozmetikushoz menjen (ez fiúgyermeknél teljesen normális), akkor a fekete szappan használata segíthet abban, hogy kíméletesen tisztítsa az érzékeny, pattanásos bőrt, annak pórusait. Egyszerű és kivételesen jó eredményt érhetünk el vele.
  • Télen, vagy akár szeles időben gyakran kiszárad, sőt be is repedezhet a bőrünk. Erre a problémára kifejezetten ajánlott a fekete szappan: különleges hatóanyagai révén segíti a bőr öngyógyító folyamatát, miközben puhítja azt.
  • Nyaralás közben nagyon megkeserítheti életünket egy olyan strandon töltött nap, amikor is kevéssé ügyeltünk arra, hogy ne égjünk le – ebben az esetben is jó szolgálatot tehet a fekete szappan. Kíméletesen nyugtatja a leégett bőrt, ugyanakkor el is távolítja a napolaj maradványait róla.
  • Ha már a nyaralásnál tartunk: csípésekre és kiütésekre is ajánljuk a fekete szappant.
  • A családfő is használhatja, hiszen borotválkozáshoz is ajánlható. Egyszerűen csak előtte le kell tisztítani vele a borotválni kívánt bőrt, amely így kevéssé lesz irritált, és elkerülhetőek a kisebb sérülések okozta kellemetlenségek is.
  • Egy jól sikerült este után pedig akár a sminkünket is eltávolíthatjuk vele. Biztos, hogy természetes anyagai kíméletesen és hatékonyan fogják tisztítani bőrünket.
  • A fekete szappan naponta akár többször is használható, nincsen korlát.

 

Mit tartalmaz a fekete szappan?

Ennyi jó tulajdonság felsorolása után teljesen természetes, hogy tudni akarod, minek köszönhető ez a kivételes hatékonyság – a mindennapi bőrápolástól kezdve egészen a bőrproblémák kezeléséig. A fekete szappan sokféle rendkívül hasznos összetevőt tartalmaz, melyek közül kiemelnénk a vitaminokat (A, C és E vitamin), az ásványi anyagokat és az antioxidánsokat. Nem tartalmaz viszont színezéket, kőolajszármazékot, állati eredetű összetevőt. Ez utóbbi miatt fontos, hogy vegán termékről van szó.

Kinek ajánljuk a fekete szappant?

Kevés olyan termék van, amelyről ilyen biztonsággal állítható, hogy bárkinek jó szívvel ajánlható. A fekete szappan, mely az afrikai nők évszázados titka, gyakorlatilag 0 és 100 éves kor között mindenkinek tökéletes választás, akinek fontos bőre egészsége. Különösen azoknak ajánljuk, hogy próbálják ki, akik már hosszú ideje küzdenek a száraz, ekcémás, vagy éppen pszoriázisos bőrtünetekkel. A bőrünk meghálálja.

Te kipróbáltad már? Az eredeti afrikai fekete szappant nálunk itt találod:

https://sheavaj.hu/shop_search.php?search=fekete+szappan