Blog

A megoldás a kezedben: a DIY kozmetikumok világa

sheavaj.hu
sheavaj.hu
2022.11.28 12:24
A megoldás a kezedben: a DIY kozmetikumok világa

Hogy mi is ez a titokzatos három betű? Ma már vélhetően mindenki ismeri a DIY, azaz a „Do-it-yourself” rövidítést. Nálunk ez a kissé szocreálnak hangzó „Csináld magad!” amire talán le lehetne fordítani. A lényeg tehát ebben az esetben a saját munkával létrehozott termék, amelynek értéke valamiért sokkal magasabb lesz – nyilván ennek oka részben a befektetett munka, részben pedig a személyes kötődés. Na és persze a tudat, hogy valami értékeset hoztunk létre.

 

Ma már menő, sőt némely családokban egyenesen elvárás, hogy az ajándékok kézzel készüljenek, vannak olyan szolgáltatások és termékek, amelyek kifejezetten jól prosperálnak ezen a piacon.

 

Az a trend, amelyik a kézzel készített ajándékokat, apróságokat a magasba repítette természetesen nem kerülhette el a kozmetikumokat sem, legyen az test- vagy arcápolás. Ahogy már volt róla szó, van ugyanis valami rendkívül vonzó a DIY világában. A natúr kozmetikum készítésben pedig több minden is szimpatikus

Lássuk csak pontról-pontra, mik is ezek! Miért is választjuk a DIY kozmetikai termékeket?

1.      Tudjuk mi van benne

Meglehetősen fontos szempont, szó se róla. Ha mi maguk készítjük ugyanis a kozmetikai terméket, legyen az egy szappan, vagy akár egy testápoló, pontos képünk lesz arról, hogy mi is került bele. Nincsenek apró betűvel odaírt értelmezhetetlen, vagy nehezen értelmezhető hozzávalók, gyanús, erősen mesterségesnek kinéző fura nevű komponensek. Egy-egy olaj, vagy éppen a csodálatos shea vaj, vagy éppen kakaóvaj – mindegy, melyikről van szó, ezek mindegyike, mint natúr kozmetikum alapanyag jól használható. És pontosan tudjuk, mire való, miért jó nekünk.

2.      Védjük a környezetet

A természetes összetevők azt is jelentik majd, hogy tekintettel voltunk a környezetre, amikor DIY kozmetikumot készítettünk. Nagyon fontos kritérium, sőt, egyre fontosabb. Akkor, amikor még mindig bőven vannak ezen a területen olyan termékek, amelyek nagy környezeti terhelést jelentenek, amikor még nem minden esetben tudjuk ellenőrizni, hogy milyen anyagot is raktak egy termékhez mindenképpen értékké válik, hogy mindezzel tisztában lehetünk.

3.      Spórolunk

Tényleg igaz az, hogy elég pár összetevő, és máris sikerünk lehet. Ezt nehéz elhinni, tekintetbe véve, hogy mindenkinek van már képe arról, hogy egy-egy drága krémnek, vagy éppen testápolónak akár kilométer hosszúságú is lehet az összetevőket leíró listája. A kevés hozzávaló természetesen azt fogja jelenteni, hogy nem lesz olyan drága az előállítása sem a terméknek. Azt se feledjük el, hogy ezekből a hozzávalókból, pláne otthon, sosem kell ipari mennyiség.

4.      Tuti, hogy nem végzünk állatkísérletet

Az egyik leginkább fájdalmas része a kozmetikai termékek megszületésének, kétségtelenül az, hogy sajnos sokáig állatokon kísérleteztek velük. Ha kifejlesztettek ugyanis egy új terméket, vagy ki akartak próbálni egy új hatóanyagot, vagy hozzáadni egy másik komponenst, először állatokon próbálták ki. Meglehetősen sokáig tartott ez az áldatlan állapot, de egyértelműen növekedett az igény, hogy ez megszűnjön végre. Az állatok szenvedése, vagy éppen halála ugyanis nem lehet ára annak, hogy éppen egy kozmetikai termék sikeres lesz-e vagy sem. Szerencsére manapság már a nagy gyártók is odafigyelnek erre, és tudatosan kommunikálják, hogy termékeik fejlesztésekor nem végeztek állatkísérletet. Ha otthoni kozmetikum készítésről van szó, akkor pedig ez az opció szerencsére teljesen elkerülhető, hiszen mi magunk nem fogunk állatokat veszélyeztetni.

+  1. Szórakoztató!

Akár egyedül, akár társaságban - a DIY mindig nagyszerű szórakozási lehetőség. Amellett, hogy van abban valami felemelő, hogy a két kezünkkel valami nagyszerűt, újat hozunk létre, hogy kvázi megdolgozunk a sikerért, kivételes alkalom arra is, hogy jól is érezzük magunkat! Nem véletlen az, hogy nagyon népszerűek is a DIY tanfolyamok a kozmetikai területen is. Készíthetsz már szappant, de krémeket, vagy akár parfümöt is saját magadnak. A lehetőségek száma napról-napra növekszik.

De mire kell figyelnünk, ha DIY kozmetikumokat készítünk?

1. Először is a pontosságra! A leírt receptekben a hozzávalók aránya és mennyisége nem véletlenül van meghatározva. Az ugyanis, hogy mi hány százalék, vagy hány gramm nagy mértékben fogja meghatározni a termék minőségét. Ezt sose felejtsük el! Itt sajnos nem működik a konyhánkban már sikerrel alkalmazott „csak egy csipetnyi” só, de az sem, hogy rakjunk hozzá valamit „érzés szerint! (Erről mindig eszembe jut hosszú ideig tartó küzdelmem az „amennyit felvesz” meghatározással…)

2. Nem szabad elhanyagolnunk a higiéniát sem, hiszen kozmetikumokról beszélünk. Fontos a tiszta környezet, a tiszta üvegek, tégelyek. Nem használunk ugyanis tartósítószereket, emiatt pedig a higiénia, ami amúgy is nagyon fontos, első helyre lép.

3. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mivel nem tartósítjuk a termékeket, ezért azok felhasználhatósági ideje várhatóan rövidebb lesz. A megoldás az lehet, ha nem készítünk nagy mennyiséget semmiből, inkább többször, kisebb tételben gyártjuk a saját kozmetikumot.

4. Allergia – korunk egyik legkomolyabb betegsége, mely minden bizonnyal civilizációs fejlődésünk egyik nem szeretett fokmérője itt is felmerülhet. Nem árt tehát, ha bőrpróbát végzünk a termék készítése előtt, hiszen még egy gyógynövény, vagy egy illóolaj is okozhat kellemetlen tüneteket.

Most, hogy már ennyi mindent tudsz a DIY kozmetikumokról, tegyél egy próbát! Könnyű dolgod lesz, hiszen összeraktunk neked egy készletet, amiből csodálatos ajakápolót tudsz magadnak készíteni. Ebben a hidegben szükséged is lesz rá, hiszen ajkaidnak is ápolásra és védelemre van szükségük.

Vagy esetleg van DIY-ért rajongó barátnőd vagy kollégád? Akkor már meg is találtad a tökéletes karácsonyi ajándékot!