Afrikai fekete szappan

Szeretnéd kipróbálni az eredeti fekete szappant? Webshopunkban itt találod!

Fekete szappan eredete

A fekete szappan egy közepesen kemény növényi illatú szappanféle, melynek színe az egészen világos barnától a feketéig változhat. Magas olaj és zsírtartalmú növények leveléből és terméséből főzik.
Az afrikai fekete szappan Közép-, és Nyugat-Afrikában készül, azon belül a legfőbb termelő országok Ghána és Nigéria, ahol évszázadok óta készítik és használják. Az előállítás módja és az összetevők aránya régiónként némileg eltérhet, de a fő alkotók ugyanazok: kakaóvaj, shea vaj, kókuszolaj, és kakaóbab.

Fekete szappan sheadióval


Egy valóban tiszta és természetes, organikus összetevőkből készült szappan, amelyet Ghánában növényi zsírokból és olajokból főznek. Egyáltalán nem tartalmaz mesterséges összetevőt, színezéket. Gyengéden tisztítja és nyugtata a bőröd.

Használhatod:

 • mindennapos tisztálkoásra
 • arcod frissítésére
 • babád mosdatásához
 • borotválkozáshoz
 • napozás után
 • pattanások eltüntetésére
 • hajmosáshoz
 • alapozó, makeup kíméletes eltávolítására

Fekete szappan készítése

A fekete szappant hasonlóan a shea vajhoz nők készítik, receptje generációról generációra száll. Az összetevők közül, a szárított leveleket, magokat és azok héját egy nagy üstben elégetik. A keletkezett hamut vízzel elegyítik, megszűrik, majd ezt követően adják hozzá az olajféléket. Az így keletkezett masszát legalább egy napig kevergetik, majd hosszabb ideig állni hagyják. Az afrikai fekete szappan pontos receptjét persze mindenhol családi titokként őrzik.

Fekete szappan főzése Ghánában

A pontos recept a nők titka

Fekete szappan használata

A legtöbb bőrtípusra kiválóan alkalmazható szappanféle. A fekete szappan nagy előnye, hogy bőrbarát, nem szárítja a bőrt, így korlátozás nélkül alkalmazható, akár az arcon is. Csecsemők, kisgyermekek mosdatásához is kiválóan alkalmas. Mélytisztító hatása révén nyugtatja a gyulladt bőrt, segít a pattanások kezelésében. A fekete szappan alkalmas hajmosásra is; megszappanozott kézzel a hajat megdörzsölve dús hab keletkezik, amely kímélően tisztítja a hajat. Ha bőrápolásról van szó, a fekete szappan a shea vaj ideális kiegészítője..

Alkalmazási területek:

 • Száraz bőr, Érdes, repedezett bőr, Zsíros bőr: A fekete szappan egészséges működésre serkenti a bőrt, ezáltal beállítja az optimális zsírtermelést is. Eltávolítja az elhalt hámréteget. A száraz repedezett bőrt puhítja. Nem allergizál.
 • Napozás: Napozás után nyugtatja a leégett bőrt, kíméletesen távolítja el a napolajak maradékait.
 • Pattanások: Mélytisztító hatása révén a bőr pórusait kiválóan tisztítja.
 • Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatású, így alkalmazható kiütések, csípések estén is.
 • Borotválkozás: Borotválkozás előtt alkalmazva elkerülhetők a borotválkozás nyomán kialakuló irritációk, fertőzések.
 • Make up, smink: Kíméletesen távolítja el a kozmetikumokat.

A fekete szappan használatával bőröd szebb, egészségesebb lesz!

A fekete szappan összetétele

A fekete szappant, más növényi szappanokhoz hasonlóan készítik. A gyógynövények egyes részeiből főzött massza összetevőinek aránya változhat, de a fő alkotók az alábbiak:
Összetevők (INCI): shea vaj (Vitellaria paradoxa butter), kókuszolaj (Cocos nucifera oil), kakaóbab hamu (cocoa ash, potassium hidroxide), víz (Aqua)
Az alapanyagok alapvetően zsírsavakból épülnek fel. Lúgos főzés során a zsírsavak glicerinre és a karbonsavak nátriumsójára válnak szét. Ezek ügyes szétválasztásával kiváló minőségű szappan nyerhető. Mely zsírsavak fordulnak elő az összetevőkben? Felsorolni is sok lenne: sztearinsav, palmitinsav, olajsav, linolénsav, kaprilsav, olajsav...

Fekete szappanok shea dióval

Tippek a fekete szappan használatához

 1. A szappant bátran alkalmazhatod naponta több alkalommal is fürdéshez, arctisztításhoz.
 2. A fekete szappan kiválóan alkalmazható hajmosáshoz is. Alaposan dörzsöljd be hajad a szappannal, majd bő vízzel öblítsd ki! Hosszú haj esetén hajmosás után javasolt egy híg, ecetes öblítés.
 3. A fekete szappant lehetőleg vízmentes helyen tárold! Ne hagyd vízben állni, ellenkező esetben a szappan hamar elolvad, használhatatlanná válik!
 4. A folyékony fekete szappant használat előtt rázd fel!