Mangóvaj

A hindu és buddhista világban több ezer éve fontos szerepet tölt be a mangó (Mangifera indica). A növény különleges alakú és ízvilágú gyümölcse fontos táplálék, emellett virágai és levelei szertartások és istentiszteletek kelléke. A legenda szerint Hanuman a majomisten egy mangófán pihent meg és annak gyümölcseivel csillapította étvágyát. A gyümölcsök magvait a tengerbe dobta, azok pedig egészen Indiáig sodródtak, ahol partot érve gyökeret ersztettek. Történetek szólnak Buddháról, aki egy mangóligetben találta meg a teljes nyugalmat és Siváról aki Parvatival egy mangófa alatt tartotta menyegzőjét.

Trópusi területek gyakori növénye

.
A növény valószínűleg a Himalája déli lejtőiről származik, mára azonban a világ legtöbb trópusi táján előszeretettel termesztik. Gyümölcse tonnaszám jut el a világ piacaira, ahonnan gyümölcssaláták részeként, vagy húsételek köreteként kerül az asztalokra. Most azonban mégsem a gyümölcs húsára szeretnénk felhívni a figyelmed.
A mangó magjának belsejéből egy igazán különleges, értékes bőrápoló zsiradék a mangóvaj készül. Sárgásfehér színű, puha állagú, illata zöld dióra emlékeztet. Bőrbarát tulajdonságainak és széleskörű felhasználhatóságainak köszönhetően a mangóvaj előkelő helyet foglal el a biokozmetikumok világában.

Húsa és magja egyaránt felhasználásra kerül

A mangóvaj a kakaóvajhoz és a shea vajhoz igen hasonló, bár zsírsav-összetétele némiképp különbözik. Telített és telítetlen zsírsav-aránya közel egyenlő, jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, valamint esszenciális zsírsavakat.
A mangóvaj használatával rugalmasabbá, egészségesebbé válik a bőr. Álatalános testápolásra, illetve a száraz bőr okozta kellemetlen, viszkető tünetek enyhítésére javasoljuk. A shea vajhoz hasonlóan ekcéma és pikkelysömör kezelésére jól használható. Kisebb sebek gyógyítására, bőrkeményedések puhítására szintén javasolt.

A shea vajnál kevésbé zsíros tapintású, homogénebb, lágyabb zsiradék, felszívódása is gyorsabb. A mangó a latexre érzékenyeknél enyhe allergiás tüneteket okozhat.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
Testápolás A mangóvaj a shea vajnál gyorsabban felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. Ekcémás, pikkelysömörös tünetek enyhítésére alkalmazható.
Ajakápolás Hasonlóan más növényi zsírokhoz a mangóvaj is bizonyos mértékű UV-védelmet biztosít.
Arcápolás Egészségesebbé, simábbá, fiatalosabbá varázsolja a bőrt. Aki a shea vajat arcra túl zsírosnak találja, a mangóvajat igazán szeretni fogja.
Borotválkozás Bőrnyugtató hatású, így megelőzi az irritált bőr kipirosodását, sebesedését.
Napozás után A mangóvaj napozás után történő használatával ápolhatjuk az erős környezeti hatásoknak kitett bőrt.
Allergia Főleg növények és rovarcsípések okozta allergiás bőrpirosodás, viszketés enyhítésére javasolt.


A mangóvaj összetétele

Az általunk forgalmazott mangóvaj telített és telítetlen zsísavakból tevődik össze.

Telített zsírsavak
45-55 %
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
40-50 %
Többszörösen telítetlen zsírsavak
3-4 %

A mangóvaj zsírsav-összetétele az alábbiakban olvasható:

Megnevezés
IUPAC név
CAS-szám
Kémiai képlet
Arány
palmitinsav
hexadecanoic acid
57-10-3
C16H32O2
7,2 %
sztearinsav
Octadecanoic acid
57-11-4
C18H36O2
40,7 %
olajsav
(9Z)-Octadec-9-enoic acid
112-80-1
C18H34O2
41,9 %
linolsav
cis, cis-9,12-octadecadienoic acid
60-33-3
C18H32O2
4,2 %

IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név.
CAS-szám - A vegyi anyagok pontos azonosítására használt nemzetközi regisztrációs szám.