Shea vaj

Shea vaj eredete

A shea vaj sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában élő fa terméséből készül. A karité fa (Vitellaria paradoxa) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. A növény gyümölcse a shea dió akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. 

Afrikai shea vaj


A legjobb minőségű nyers, finomítatlan shea vajat találod meg nálunk különböző kiszerelésekben. Shea vajunk ghánából származik ahol organikus gazdálkodásban, helyi közösségek készítik érett shea dióból. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A vitamin, E vitamint és F vitamint tartalmaz.

Használhatod:

  • száraz bőröd ápolására
  • arcod fiatalítására
  • ekcémára és pikkelysömörre
  • testápolóként tetőtöl talpig
  • babád bőrének ápolására
  • borotválkozás után
  • terhességi csíkok megelőzésére
  • bőrkeményedések eltüntetésére 

Shea vaj készítése

Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy vajszerű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj.

A tradícionális, gondos elkészítés rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A, E és F vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték. A shea vajat Afrikában igen nagy mennyiségben állítják elő. Ott a bőrápoláson kívül a táplálkozásban is használják, sőt - éghető lévén - még világítanak is vele. A szennyeződésektől mentes, finomítatlan shea vajat hordókba töltik és szállítják a világ különböző pontjaira.
A shea egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni.

zöld shea dió faágon

Akár kétszáz éven keresztül is terem a fán a shea dió

Shea vaj alkalmazása

A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz. A shea könnyen felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Alkalmazási területek:

  • Száraz bőr: A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
  • Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
  • Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit.
  • Allergia: Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
  • Napozás: A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
  • Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre. csípésekre.
  • Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
  • Bőrkeményedés: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
  • Terhesség: Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
  • Égés: Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

Shea vaj összetétele

A shea vaj lényegében növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne. A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

Adatlap
Megnevezés shea vaj
INCI név* Vitellaria paradoxa butter
CAS-szám EU* 68424-60-2
EINECS-szám* 293-515-7
Származás Ghána
Előállítás vizes olvasztás
Certifikáció EEC, NOP*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
32-35ºC
gyulladáspont 290 ºC
szín sárgás-fehér
állag krémszerű, vagy vajszerű
illat édeskés, kissé füstös, mogyoróra emlékeztető
fajsúly 0,91-0,97 g/cm3
elszappanosítási érték 170-220 mgKOH/g
Összetétel  
Fő összetevők olajsav, sztearinsav

 

Zsírsav arány  
Megnevezés IUPAC név* CAS-szám* Kémiai képlet Arány
Sztearinsav n-oktadekánsav 57-11-4 C18H36O2 46,6%
Olajsav (9Z)-Oktadec-9-énsav 112-80-1 C18H34O2 42,4%
Linolsav 9,12-oktadekadién-sav 60-33-3 C18H32O2 5,7%
Palmitinsav n-hexadekánsav 57-10-3 C16H32O2 3,1%
Arachidonsav eikozánsav 506-30-9 C20H40O2 2,0%
Linolénsav 9,12,15-oktadekatrién-sav 463-40-1 C18H30O2 0,1%
Palmitolénsav cisz-9-hexadekán-sav 373-49-9 C16H32O2 0,1%
  • INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése
  • CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.
  • EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke
  • IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név
  • NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program
  • EEC - Soil Association certificate for Organic standards

 

 

3 990 Ft
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
990 Ft
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
2 090 Ft
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba