Kelet-afrikai shea vaj

A shea fa két alfaja fordul elő Afrika szavannáin. A Vitellaria paradoxa Sp. paradoxa és a Vitellaria paradoxa Sp. nilotica. A két növény nagyon hasonló, mindkettő termését felhasználják. A paradoxa alfaj elterjedtebb, gyümölcséből a már ismert "hagyományos" shea vaj készül. Mivel ez az alfaj Nyugat-Afrikában fordul elő, ezért a shea vajat nyugat-afrikai shea vajnak is nevezik. A nilotica alfaj viszont a kontinens keleti felén őshonos, a gyümölcséből készült natúr bőrápoló a kelet-afrikai shea vaj.


Lágy, olvadékony, puha shea

.

Összetételük hasonló, mégis felfedezhető néhány különbség a két vaj között. A kelet-afrikai shea vaj olvadáspontja alacsony, 22-25ºC, így kézmelegben azonnal elolvad, akár a hó. Sokkal lágyabb olajosabb, mint a paradoxa-változat, épp ezért "puha shea" néven is ismert. Illata kevésbé markáns, élesztőre, kamillára vagy mogyoróra emlékeztet. Színe halványsárga.A kozmetikai nevezéktan gyakran különbséget sem tesz a két változat között.

A kétféle shea vaj felhasználási területe teljesen megyegyezik: bőrápolás valódi csodaszere. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz.
A kelet-afrikai shea lágy, olajos hatása miatt alkalmasabb masszázsokhoz, mint a nyugat-afrikai társa.


Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
Száraz bőr
A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
Ekcéma
Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
Pikkelysömör
Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
Masszázs
Olvadékony, olajos hatású, a bőrre jól felvihető és eloszlatható.
Borotválkozás
Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
Bőrkeményedés
Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
Terhesség
Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
Általános bőrápolás
Ha egy remek testápoló vajat keresel, a kelet-afrikai shea jó választás.

Összetétel, adatlap

A kelet-afrikai shea vaj is növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne. A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

Adatlap
Megnevezés
kelet-afrikai shea vaj
INCI név*
Vitellaria paradoxa Sp. nilotica butter
CAS-szám EU*
68424-60-2
EINECS-szám*
293-515-7
Származás
Észak-Uganda
Előállítás
hidegsajtolás
Certifikáció
EEC, NOP*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
23-25ºC
gyulladáspont
290 ºC
szín
sárgás-fehér
állag
krémszerű, vagy olajszerű
illat
enyhe, édeskés, élesztőre, vagy mogyoróra emlékeztető
fajsúly
0,91-0,98 g/cm3
elszappanosítási érték
170-190 mgKOH/g
Összetétel
Fő összetevők
olajsav, sztearinsav, linolénsav, palmitinsav
Zsírsav arány
Megnevezés
IUPAC név*
CAS-szám*
Kémiai képlet
Arány
Sztearinsav
n-oktadekánsav
57-11-4
C18H36O2
23,8 %
Olajsav
(9Z)-Oktadec-9-énsav
112-80-1
C18H34O2
62,3 %
Linolsav
9,12-oktadekadién-sav
60-33-3
C18H32O2
8 %
Palmitinsav
n-hexadekánsav
57-10-3
C16H32O2
5 %
Arachidonsav
eikozánsav
506-30-9
C20H40O2
2,0 %
Linolénsav
9,12,15-oktadekatrién-sav
463-40-1
C18H30O2
0,1 %
Palmitolénsav
cisz-9-hexadekán-sav
373-49-9
C16H32O2
0,1 %

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards

Tippek a shea vaj használatához

1. A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen használd!

2. A shea hatékonyságát jelentősen megnövelheted, ha bemasszírozod a bőrbe. A használat gyakoriságát bőröd határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szükséged. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs!

3. Ha valamilyen bőrproblémára (ekcéma, pikkelysömör) használod a shea vajat, vedd figyelembe, hogy ezeket a problémákat gyakran külső tényezők (pl.:vegyi anyagok) idézik elő, vagy fokozzák azt! Ne használj ruháid mosásához öblítőt! Az öblítő illatot kölcsönöz a ruháknak, de az illat is egy (vagy több) kémiai vegyület hatása, amely egész nap a bőröddel érintkezik, hatalmas terhelést jelentve számára. Öblítő helyett használj 10%-os biológiai erjesztésű ecetet, amely bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető! Az ecet - amellett, hogy környezetbarát - semlegesíti az esetleges mosószer-maradványokat is. A tiszta ruháknak nem lesz ecet illatuk.

4. Tartsd a shea vajat szobahőmérsékelten, lefedve! Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, minőségét nem őrzi meg tovább, ellenben az alacsony hőmérséklet hatására megkeményedik és nehezen használható lesz. A shea vaj állagát már néhány fokos hőmérséklet-változás is befolyásolja, az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C. Ügyelj arra, hogy ne hagyd a vajat tűző napon, vagy nagyon meleg helyen, pl. fűtőtest közelében, vagy nyáron autóban!

 

5. Ha a shea vajat vizes bőrfelületre viszed fel egy olyan emulzió képződik, amelynél jobb hidratálót kitalálni sem lehetne. A boltokban kapható "ipari" testápolók közül sok úgy hidratál, hogy a bőr mélyebb rétegeiből a bőrfelszín közelébe szívja a vizet. Ez hosszútávon persze károsítja a bőrt. A shea vaj nem csak nevében hidratáló...