2016.06.07.

Jó minőségű shea vajat vásároltál?

Alig néhány éve a shea vaj még szinte teljesen ismeretlen volt Magyarországon. De ami jó és elérhető, az hamar népszerű lesz. Mára aki egy kicsit is jártas a natúr kozmetikumok terén az találkozott vele, próbálta és ismeri.

A piacot gyorsan elárasztották a különböző helyekről származó shea vajak és ha az érdeklődő szétnéz a webshopok, bioboltok kínálatában bizony komoly árkülönbségeket tapasztal. Mivel a shea vaj árában számos tényező jelenik meg, számos helyen lehet befolyásolni a költségeket. A kérdés, hogy megéri e. Lehet spórolni ha a termelőtől nyomott áron veszem át a terméket - persze ne legyenek illúzióink, a termelő majd az előállítás és az alapanyag minőségén fog spórolni. Lehet árat csökkenteni a csomagolás és a szállítás minőségén is és persze ha némi ügyeskedéssel sikerül tanúsítványok nélül "bio" termékként eladni a shea vajat.

Az alábbiakban néhány pontban segítünk eligazodni ebben a világban.

 

1. A gyártó/forgalmazó: Nézz utána a neten is, hogy kitől vásárolsz! Új szereplő a piacon, vagy már ismert? Ha korrekt a cég, akkor pár perc alatt, erőfeszítés nélkül megtudhatod, hogy honnan származik az általad választott termék, milyen körülmények között készült és milyen tanúsítványokkal rendelkezik. Ezt egyébént jó esetben a termékre pillantva is megtudhatod. A "fair trade" és az "ökológiai gazdálkodásból származó" védjegyeket te is ismered.

2. Az összetétel: Ezt mindenképpen nézd meg! Lehet, hogy a termék szemből csábító, natúr kinézetű, de az összetételét végigböngészve a shea vaj mellett még egy tucat egyéb adalékanyagot is találsz.

3. Szín: A jó minőségű, finomítatlan shea vajsárga színű, de lehet többféle árnyalatú is. Amelyik hófehér az biztosan finomított, amelyik pedig zöldes, szürkés színű ott az előállításnál lehettek minőségi problémák.

Ha hófehér, vagy szürke a szín az nem a jó minőségre utal

Ha hófehér, vagy szürke a szín az nem a jó minőségre utal

4. Illat: A finomítatlan shea vajnak enyhén füstös illata van. Ha a shea vajad teljesen illatmentes, biztosan átesett valamilyen kezelésen. Ha a shea vaj valamilyen illóolajat tartalmaz az nem baj, de ebben az esetben a füstös illatot nem fogod érezni.

5. Tapintás: A shea vaj kézmelegben teljesen folyékonnyá olvad és átlátszó lesz. Nincsenek benne nehezen, vagy éppen egyáltalán nem olvadó szemcsék, teljesen olvadt állapotában nem marad opálos jellegű.

+1. Shea vaj hozzáadásával készült termékek: Sok kozmetikumgyártó igyekszik meglovagolni a shea vaj iránti érdeklődést, ezért a termékeikben hamar felbukkant a shea. Azt azonban tudnod kell, hogy a néhány százalékban a testápolóba csempészett shea vaj szinte biztosan finomított, sok pozitív hatást így ne várj tőle.

Vajsárga szín, olvadékony állag, enyhén füstös illat

Vajsárga szín, olvadékony állag, enyhén füstös illat - ezek a jó minőségű, finomítatlan shea vaj jellemzői.

 

~sheavaj.hu~