2016.06.21.

Az UV-sugárzást sokan valamiféle láthatatlan démonnak tartják, ami megéget, rákot okoz és csak egy sokfaktoros napvédőkrém alatt élhetjük túl. Kétrészes cikkünkben helyére teszünk néhány fogalmat és eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket.

Tudtad, hogy az UV-sugárzás ma már ugyanúgy előrejelezhető, mint az időjárás bármely más eleme? Néhány kattintással pontos képet kaphatsz róla és eldöntheted, hogy mennyire kell vigyáznod a bőrödre, hasonlóan mint, hogy vigyél e magaddal aznap esernyőt.

Íme a mai UV-térkép:

http://met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/terkepes_elorejelzes/

 

UV-index

 

UV-térkép 2016.06.21.

A jobb alsó sarokban látható skálán leolvashatod a várható UV-index maximumát, azaz a déli órákban várható UV-sugárzást. Természetesen korábban és a nap előrehaladtával a sugárzás csökken. A sárga szín már az erős sugárzást jelöli, ahol a bőrleégési idő 20-30 perc, tehát délben nagyjából ennyi időt tölthetsz el a napon bőrvédelem nélkül. Fontos hozzátenni, hogy természetesen a leégési idő nagyban függ a bőrtípusodtól is!

A térképen feltűnő tiszántúli kék sávban ma zivatarok teszik izgalmassá az időjárást, ott ma nem aktuális a napozás és persze a leégés kockázata is nullához közeli. Az ország középső sávjában viszont az UV-index 8 körül várható, ami azt jelenti, hogy egy normál bőrtípusú ember 10-15 percet tartózkodhat a napon leégés nélkül.

http://met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/orszagos_elorejelzes/

Leégési idő

A napvédőkrémek egyik jellemzője a faktorszám, ami szorzószámként növeli meg ezt az időtartamot. Egy 5-6 faktoros napvédőkrém használatával tehát már egy órát is eltölthetünk a napon ma a Velencei tó partján.

A természetes napvédők, mint a kakaóvaj faktorszáma 5 körüli, azaz ha délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodsz, bizony le fogsz égni vele. Kora délelőtt és késő délután azonban kiválóan alkalmas napvédelemre.

https://sheavaj.hu/kakaovaj1

Kakaóvaj

Hogy milyen napvédőket érdemes használnod és melyeket elkerülnöd, arról a következő részben olvashatsz!

 

~sheavaj.hu~