Új Jelszó Kérése

Kosár

A kosár üres

Vásárló Belépés

Paypal Fizetés

Facebook

Partnereink

Hírlevél

Kakaóvaj

A mályvavirágúak rendjébe sorolt növény természetes élőhelyén akár 15 méteres magasságot is elérhet, az ültetvényeken 3-4 méter magas növényeket nevelnek. Apró, fehér virágai késő délután nyílnak ki és egész éjjel nyitva maradnak. Termése elipszoid alakú, narancsszínű és általában 50-60 mag terem benne.

 

A kakaó (Theobroma cacao) valószínűleg az Amazonas és az Orinoco folyókat övező őserdő mélyéről származik. Több helyi ősi nép, maják, inkák és aztékok is ismerték, sőt utóbbi nép legendáiban feltűnő szent madár, a kvezál előszeretettel fogyasztotta a kakaó termését.
Termesztését a maják kezdték el kb. 3500 évvel ezelőtt. A termés húsát csemegeként fogyasztották, magja a kakaóbab pedig fizetőeszközként töltött be fontos szerepet. Latin nevét még Linné-től kapta, "theobroma", azaz az istenek eledele.

Az igazi pörkölt kakaóbab illata összetéveszthetetlen

.

Bár a kakaó a dél-amerikai kontinensről származik, a legtöbb kakaóültetvény ma Afrikában található. Az ültetvényeken általában két fajtáját termesztik, a Criollót és a Forasterót. A fák egész évben virágoznak és folyamatosan teremnek. A frissen szüretelt kakaóbab 40-55% kakaóvajat tartalmaz, de feldolgozása előtt még további előkészítése szükséges. Kakaóvaj előállításához a babokat szárítják és miután nedvességtartalma egy részét elvesztette alkalmas a sajtolásra. Hidegsajtolásnál a kakaóőrlemény hőmérséklete mindössze 46 fokig emelkedik, ez a meleg pedig nem külső forrásból, hanem a kakaóbab-darabkák surlódásából keletkezik. Az éppen csak megolvadt kakaóvaj jól elválasztható a kakaóbab maradékától. A művelet eredménye a szűretlen, szűz kakaóvaj, amely csokoládébarna színű, jellegzetes kakaó illattal és ízzel. A szűrt kakaóvaj elveszíti barna színét, de illata megmarad, törtfehér, vagy sárgás színű lesz.

Akoma kakaóvaj - szeretni fogod!


Az általunk forgalmazott kakaóvaj nyersanyagát ugandai kistermelők állítják elő ellenőrzött ökogazdálkodásokban. A kakaóbab felvásárlásánál természetesen a "fair trade" kereskedelem elvei irányadók.

Ha eddig csak a "gyógyszertári" kakaóvajat ismerted, akkor kellemesen fogsz csalódni! Az általunk forgalmazott kakaóvaj igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat polifenolokat, köztük a két legfontosabb a catechin és az epicatechin. A hidegsajtolásnak köszönhetően a kakaóvaj polifenol-tartalma nem sérül, így kifejtheti antivirális, antibakteriális, rákellenes hatását.
Zsírsav-összetétele kiváló bőrápolóvá teszi. Főleg hidratáló és napvédő hatása miatt népszerű.

 

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
Száraz bőr
A kakaóvaj lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
Ekcéma
Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
Pikkelysömör
Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
Napozás
A kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.
Borotválkozás
Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
Bőrkeményedés
Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

 



Összetétel, adatlap

A kakaóbab belseje 40-60% zsiradékot tartalmaz. A frissen sajtolt kakaóvaj zsírsavösszetételében az olajsav, a sztearinsav és a palmitinsav a domináns.

Adatlap
Megnevezés
kakaóvaj
INCI név*
Theobroma cacao butter
CAS-szám EU*
84649-99-0
EINECS-szám*
283-480-6
Származás
Uganda
Előállítás
hidegsajtolás
Certifikáció
EEC, NOP*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
32-36ºC
gyulladáspont
290 ºC
szín
vajsárga
állag
olvadáspont alatt kemény, felette folyékony
illat
erős csokoládéillat
fajsúly
0,90-0,98 g/cm3
elszappanosítási érték
188-198 mgKOH/g
Összetétel
Fő összetevők
olajsav, sztearinsav, palmitinsav
Zsírsav arány
Megnevezés
IUPAC név*
CAS-szám*
Kémiai képlet
Arány
Linolénsav
9,12,15-oktadekatrién-sav
463-40-1
C18H30O2
0,2 %
palmitinsav
hexadecanoic acid
57-10-3
C16H32O2
24,5%
sztearinsav
Octadecanoic acid
57-11-4
C18H36O2
36,2%
olajsav
(9Z)-Octadec-9-enoic acid
112-80-1
C18H34O2
34,4%
linolsav
cis, cis-9,12-octadecadienoic acid
60-33-3
C18H32O2
2,6%
Polifenol-tartalom 3600 mg/kg      

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards