Új Jelszó Kérése

Kosár

A kosár üres

Vásárló Belépés

Paypal Fizetés

Facebook

Partnereink

Hírlevél

Jojoba olaj


A Sonoran és Mojave sivatagok ritkás vegetációjának jellegzetes növénye a jojoba (Simmondsia chinensis). Örökzöld cserje, amely 1-2 méternél nem nő magasabbra, ám koronája terjedelmes és sűrű. Apró, zöldes virágaiból 1-2 centiméter átmérőjű termések növekednek, amelyek rágcsálók, madarak tápláléka. Nagyon igénytelen növény, bárhol megél, épp ezért sokfelé elsivatagodás megakadályozására is telepítik.

Félsivatagos éghajlaton érzi jól magát.

.
Legnagyobb értéke a terméséből sajtolt aranysárga olaj. Kémiailag vizsgálva valójában nem is olajról van szó, hiszen nem zsírsavak, hanem különösen hosszú szénláncú észterek alkotják. Tehát a jojoba olaj valójában folyékony viasz. Ebből a tulajdonságából az is következik, hogy nem avasodik, évekig eláll változatlan formában. A jojoba olaja hatékonyan alkalmazható a bálnazsír helyettesítőjeként, ezért termesztésétől és az olaj népszerűsítésétől sokan a bálnavadászat visszaesését remélik.
Fontos tudni, hogy a jojoba spanyol nyelvterületről származik, így a név helyesen kiejtve "ho-ho-bah".


Sűrű, örökzöld cserje


Különlegessége abban rejlik, hogy a benne megtalálható viaszok nagyon hasonlatosak az emberi bőr által termelt faggyúhoz. Sokféle vitamint, köztük főleg E-vitamint tartalmaz. Antiallergén, bármely bőrtípus javára válik, de használata különösen javasolt aknés bőr esetében. Jelentősnek mondható antibakteriális hatása is. Segít megőrizni és védeni a haj szerkezetét, ezért hajápoló termékek gyakori összetevője. Növeli a bőr rugalmasságát, az arcbőr ápolására is alkalmazható.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
Aknés bőr
Antibakteriális hatású, növeli a bőr ellenállóképességét, beállítja zsírtermelését.
Gomba
Fungicid hatású, gátolja több gombafaj (köztük a candida) szaporodását.
Száraz bőr
Fokozza a bőr rugalmasságát, beállítja optimális működését.
Hajápolás

Segít megőrizni és védeni a haj szerkezetét

Napozás
Kismértékű UV-védő hatású, elsősorban az ajkak védelmére javasolt.

 

Termése kesernyés, de sok állat tápláléka.

Összetétel, adatlap

A jojoba olaj nagyon hosszú szénláncú, 36-46 szénatomot tartalmazó észterekből áll.

Adatlap
Megnevezés
jojoba olaj
INCI név*
Simmondsia chinensis seed oil
CAS-szám EU*
61789-91-1
EINECS-szám*
289-964-3
Származás
Dél-Amerika
Előállítás
hidegsajtolás
Certifikáció
Soil Association*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
5ºC
gyulladáspont
290 ºC
szín
aranysárga
állag
folyékony, olajszerű
illat
nincs
fajsúly
0,91 g/cm3
elszappanosítási érték
90-93 mgKOH/g
Összetétel
Fő összetevők
36-46 szénatomszámú észterek
Zsírsav arány
Megnevezés
IUPAC név*
CAS-szám*
Kémiai képlet
Arány
Eicosenoic acid
(Z)-Eicos-11-enoic acid
5561-99-9
C20H38O2
66-71 %
Docosenoic acid
Docosenoic acid
112-85-6
C22H44O2
14-20 %
oleic acid
(9Z)-Octadec-9-enoic acid
112-80-1
C18H34O2
10-13 %

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program

*EEC - Soil Association certificate for Organic standards