Új Jelszó Kérése

Kosár

A kosár üres

Vásárló Belépés

Paypal Fizetés

Facebook

Partnereink

Hírlevél

Argán olaj

Marokkó félsivatagos hegyei között ősidők óta él egy különleges fa: az argán. 8-10 méter magasra nő meg és akár több száz éves kort is megél. Göcsörtös, tüskés ágain csonthéjas termés növekedik, az argándió.


Az Atlasz-hegység gyakori növénye az argán.


A helyi berber népcsoport élete és kultúrája összefonódott a fával és az argándió termesztésével. Mint oly sokfelé Afrikában a dió szüretelése, feldolgozása és sajtolása itt is a nők feladata.

.
A hidegen sajtolt, friss argán olaj méltán kapta a folyékony arany elnevezést. Jótékony bőrápoló hatása Marokkóban már évszázadok óta ismert. Összetevői főleg telítetlen zsírsavak, amelyek között is az olajsav és az alfa-linolsav a domináns. Karotinoidok, E-vitamin és antioxidánsok fokozzák egészségvédő hatását.


A feldolgozásnál tisztelik a hagyományokat

Nem véletlenül tisztelik folyékony kincsként az argán olajat. Felsorolni is sokáig tartana jótékony hatásait. A bőrt optimális működésre serkenti, biztosítja a megfelelő vízháztartást, jelentősen lassítja a sejtek, a bőr öregedését, fokozza rugalmasságát. Fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatású, így kiválóan alkalmazható kiütések, irritációk gyógyítására. A túl zsíros (aknés, pattanásos) és a túl száraz (ekcémás, pikkelysömörös) bőr optimális működését biztosítja. Pozitív hatását figyelték meg cellulit (narancsbőr) és terhességi csíkok esetében is.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:
Öregedés
Bőrfiatalító hatását tartják az egyik legfontosabb tulajdonságának.
Száraz bőr
A bőr vízháztartását beállítva megszünteti a száraz bőr okozta kellemetlen tüneteket.
Pattanásos bőr
Gyulladáscsökkentő hatású, továbbá beállítja a bőr optimális zsírtermelését.
Ekcéma
Javasolt ekcémás bőr kezelésére, esetleg shea vajjal keverve.
Pikkelysömör
Jótékony hatású a psoriasis tüneteire.
Allergia
Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító
Gyulladás
Hatékonyan enyhíti a gyulladt bőr tüneteit.
Cellulit
Csökkenti a narancsbőr tüneteit.
Terhesség
Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
Argán diók

 

Összetétel, adatlap

Az argán olaj növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Főleg telítetlen zsírsavak fordulnak elő benne, amelyek közül az olajsav és a linolsav a domináns. Antioxidánsokat, A-vitamint és különlegesen sok E-vitamint tartalmaz, ez utóbbit alfa-tokoferol formájában.
Adatlap
Megnevezés
argán olaj
INCI név*
Argania spinosa oil
CAS-szám EU*

223747-87-3

EINECS-szám*
273-313-5
Származás
Marokkó
Előállítás
hidegsajtolás
Certifikáció
Soil Association*
Fizikai jellemzők
olvadáspont
2ºC
gyulladáspont
290 ºC
szín
aranyzöld
állag
folyékony, olaj
illat
nagyon enyhe fa, vagy mogyoró illat
fajsúly
0,908-0,918 g/cm3
elszappanosítási érték
192 mgKOH/g
Összetétel
Fő összetevők
olajsav, linolsav
Zsírsav arány
Megnevezés
IUPAC név*
CAS-szám*
Kémiai képlet
Arány
Olajsav
(9Z)-Oktadec-9-énsav
112-80-1
C18H34O2
42,8 %
Linolsav
9,12-oktadekadién-sav
60-33-3
C18H32O2
36,8 %
Palmitinsav
n-hexadekánsav
57-10-3
C16H32O2
12,0 %
Sztearinsav
n-oktadekánsav
57-11-4
C18H36O2
6,0 %
Linolénsav
9,12,15-oktadekatrién-sav
463-40-1
C18H30O2
0,5 %

*INCI-név - International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése

*CAS-szám - A vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt Chemical Abstracts Service regisztrációs szám.

*EINECS-szám - European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances, azaz: Kereskedelmi Vegyi Anyagok Európai Jegyzéke

*IUPAC-név - Az International Union of Pure and Applied Chemistry (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) által kialakított egységes, nemzetközi nevezéktanban meghatározott név

* Soil Association - A Soil Association egy 1973 óta létező független ellenőrzési és nyomonkövetési rendszer, amely egy szigorú minőségbiztosítást nyújt a termékeknek a termőterületektől egészen a végső csomagolásig.

*NOP - Soil Association certificate for USDA National Organics Program